You are here
Home > Otthon >

Füst- és gázjelző készülékek

gázjelző készülékek

Komoly gondot, károkat okozhatnak otthonunkban és életünkben a különböző gázzal működő készülékek szivárgásai, valamint a füst, ami egy komoly tűz kialakulását jelezheti előre.A füst- és gázjelző készülékek alkalmazásával ezek a vészhelyzetek kezelhetőek, megelőzhetőek lehetnek. A piacon már számos készülék áll rendelkezésünkre, amelyből néhányat szeretnék bemutatni.

Egy egyszerű gázjelző készülék – amely falra és mennyezetre szerelhető – figyelmeztet bennünket a legkisebb mérgező gáz szivárgására. Felismeri a következő természetes és palackos gázokat: metán, propán, bután, földgáz. A füstjelző készülék nemcsak egy parázsló cigaretta okozhatta füstöt jelzi számunkra, hiszen számos más probléma is okozhat tüzet, mint például egy hibás elektromos vezeték, vagy sérült elektromos berendezés. Ezzel egy időben a riasztó füstjelző többnyire megakadályozhatja a nagyobb károkat. Fontos, hogy az optimális védelem érdekében minden helyiséget külön jelzőkészülék felügyeljen.

Léteznek úgynevezett beszélő rádiójel vezérlésű füstjelző rendszerek. Ezen beszélni tudó füstjelzők esetében egyszer kell rámondani a szöveget a készülékre, megadva benne a helyiséget, ahol a füstjelző található (pl. „tűz a lakószobában”). A rádiófrekvencia egyedileg kódolható, a szomszédságban lévő hasonló berendezésekkel való átfedés elkerülésére. Ezen túlmenően valamennyi elem folyamatos felügyelet alatt áll, és egy szükségessé váló cserére fény- és hangjelzés figyelmeztet. A beszélő füstjelző korlátlanul bővíthető, rádiós hatósugara szabad rálátásnál 100 m-ig terjed.

Kaphatóak olyan füstjelző berendezések, amelyek a hangos figyelmeztetésen kívül rádió útján riasztó jelzést továbbít a vele szállított telefonhívó készülékre. Ez három szabadon előre beállított telefonszámot tárcsáz ( akár mobil számot is), és továbbítja az előzőleg rámondott szöveget. Távollétünkben a hívást fogadhatjuk közvetlenül a mobiltelefonunkon; vagy a berendezés megbízhatóan tájékoztathatja a szomszédot, barátot vagy rokont a füstképződésről.

Ha pedig teljes körűen szeretnénk otthonunk biztonságáról gondoskodni, felszereltethetünk komplex riasztórendszert, amely jelzi a tűz, gáz, víz okozta veszélyhelyzetet a ház bármely területéről, és a szenzorok rádiós átvitellel riasztja a központi egységet és kérés esetén telefonos riasztást is végez.

Top