You are here
Home > Konyha >

Étkező kialakítása

étkező

Az étkező otthonunk egyik legfontosabb eleme lehet. Sokan az utóbbi idők rohanásának megfelelően ezt a helyiségfunkciót összekapcsolják, mert lényegesen egyszerűbb térfelhasználást tehet lehetővé, ha a szobákat valóban szobának, viszont a konyhát vagy a nappalit étkezőnek is használjuk.

Az étkezőrész funkcióját tekintve nem csak az étkezés színterét takarja, hanem a beszélgetések, a gyerekjátékok és a vendéglátás helyét is. A régmúltban ugyanúgy, ahogy napjainkban is amolyan nagy főző, étkező és lakóhelyiségekben éltük életünk nagy részét. Ezt régen egyszerűen konyhának hívták, napjainkban pedig a divatos amerikai konyha elnevezéssel látták el. Az ilyen központi helyek előnye, hogy a család minden tagja egyszerre lehet egy légtérben úgy, hogy mindenki megtalálja a saját helyét. Hátrányát viszont még csak kevesen ismerték fel. Az ilyen sokfunkciójú, mindent látni hagyó helyiségeket nagyon nehéz rendszerezetten és tisztán tartani, hiszen jó kialakítás esetén minden pontja valós életteret takar.

Az étkezésre visszatérve egy másik kialakítási lehetőség, ha ez egy teljesen elválasztott vagy különálló helyiségben kerül kialakításra, erre azonban általában csak a nagyobb alapterű lakások esetében van mód. Az étkező kialakításakor van néhány alaptényező, amire mindenképpen oda kell figyelnünk a tervezéskor. Lényeges hogy végiggondoljuk, hogy körülbelül hány állandó étkezőhelyre van szükség, milyen gyakori és hosszúságú használatra kell tervezni, kell-e hogy más funkciót is kiszolgáljon, milyen és mekkora igénybevételre kell számítani és szeretnénk-e gyakori vendégeskedéseket tartani, kihasználva a helyiséget.

Top