You are here
Home > Szobanövények >

Tippek a szobanövények tavaszi ápolásához

Az évszakok változása a szobanövényeink életében is körforgást eredményez. Sok virágcserepet nyárra kihelyezünk a szabadba, amelyet ősszel ismét a bevitel követ. A téli időszak után ismét itt az ideje, hogy megfelelő módon gondoskodjunk a növények különböző igényeiről.

A kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a növényekről való gondoskodás nagyon kellemes hatással van a pszichénkre és a mentális egészségünkre, nem csak kikapcsolódást, hanem egyúttal feltöltődést is jelent. Most, hogy ismét több időt töltünk a természetben és a szabadban érdemes átgondolni, hogy a növényeink milyen aktuális teendőket igényelnek. Összegyűjtöttünk pár egyszerű ápolási tippet, amelyek nem csak a növények életfeltételeit szavatolják, de látványosan fel is turbózzák.

Portalanítás

A lakás belsejébe telepített növényeinken szintén lerakódik a porréteg, amely akadályozza a megfelelő fotoszintézisben. A portalanítás gyorsan, és egyszerűen kivitelezhető egy nedves pamutdarab, vagy szivacs segítségével. A törlést finom mozdulatokkal hajtsuk végre. Jó megoldás a kádfürdőzés is. Vannak olyan növények, amelyek kifejezetten hálásak érte, a zuhany segítségével pillanatok alatt megszabadítjuk a lerakódott porrétegről. Figyeljünk azonban arra, hogy a víz semmiképpen ne legyen hideg, inkább langyos hőmérsékletre állítsuk.

Öntözés

Az öntözéshez legjobb az esővíz, ezért érdemes az esővizet összegyűjteni. Gyakori probléma, hogy a növényeink nem bírják a kemény csapvizet, ezért inkább öntözzünk állott vízzel. A nagyjából 8-10 órás „állás” során kicsapódnak a vízből azok a vegyületek, amelyek a növényt károsítják. Jól lehet hasznosítani például a főtt tojás vizét. A tojásfehérje magas kalcium tartalma a főzővízben is megjelenik, amely a föld savas pH-értékét javítja. A legtöbb növény halálát a túlöntözés jelenti. Egyes növények földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, míg másokat csak akkor locsoljunk, ha a felületén száraznak érezzük. A vásárláskor feltétlenül ellenőrizzük az útmutatót, és csak akkor locsoljunk, ha indokolt.

Talajjavítás háztartásban előforduló anyagokkal

A fahéj csodálatos tulajdonságairól számos cikk olvasható, jó hír, hogy ez a minden háztartásban előforduló fűszer a kertekben, és otthonokban is hasznos segítség. Egyrészt környezetbarát módja a hangyák távoltartásának, másrészt a növényeket károsító gombák ellen is használható. Sajnos gyakori probléma, hogy a palánták megfelelő gondozás (fény, talaj, öntözés) ellenére gomba megbetegedések miatt elpusztulnak.

Habár a kávézacc korántsem hárítja el a dugulást, viszont javítja a talaj minőségét. Az összegyűjtött zaccot rétegezzük a földre, és egyszerűen keverjük össze akár kézzel, vagy valamilyen eszköz segítségével.

A kalciumra nem csak az embernek és az állatnak van szüksége, a növények fejlődéséhez is elengedhetetlen. Kiváló talajjavító a tojáshéj, amelyet ha porrá törünk, és a földre rétegezzük a kártevők elleni védekezést is vegyszer nélkül oldhatjuk meg.

Top