You are here
Home > Otthon >

Az illóolajok nem csak párologtatásra, de környezetbarát öblítőszerként is kiválók

A különböző illóolajak használata manapság reneszánszukat élik, egyre többen használják aromaterápiában a gyógyító tulajdonságai miatt. Különösen a hűvös évszakokban használjuk párologtatásra, de semmi akadálya, hogy a hétköznapokban a háztartásban is fontos szerephez jusson akár egész év során.

A pihentető alvásnak egyre nagyobb a jelentősége, azonban a megfelelő ágy és matrac mellett a higiénikus ágyneműhuzatról és lepedőről sem szabad megfeledkezni. Az éjszaka folyamán a testünkről nemcsak izzadság, de hámsejtek is kerülhetnek, ezért ha naponta túlzás is lenne cserélni, mindenképp ajánlott heti gyakorisággal lehúzni és alaposan kimosni. Reggelente a matracnak is hagyjunk időt az átszellőzésre, és de a paplant is hagyjuk kiszellőzni nyitott ablak mellett, és lehetőség szerint legalább heti egy alkalommal a teraszra, vagy erkélyre is vigyük ki.

Az ágynemű illatosítása környezetbarát módon

A kellemes illatok nagyban hozzájárulnak a komfortérzetünkhöz, kimondottan kellemes a friss és jó illatú ágyneműbe belefeküdni. Azonban egyre többen mérlegelik, hogy a mosószerek és az öblítőszerek, amelyekből rengeteg féle, és illat áll rendelkezésre mennyire károsítják a környezetet.

 

lavender2 min

Házilag is kiváló öblítőszert készíthetünk, ráadásul fillérekből megoldható. Erre a célra vásárolhatunk a patikában egy kis üveg etil- alkoholt, amely 70 százalékos, ezt aztán higítsunk fel vízzel nagyjából 50 százalékosra. Illatosító szerként olyan 100 százalékos tisztaságú illóolajat keverjünk hozzá, amely egyrészt fertőtlenítő hatással is rendelkezik, másrészt kellemesnek találjuk az illatát. Pár csepp elegendő belőle, majd jól rázogassuk fel, hogy jól elkeveredjen az alkohollal. Több félét is készíthetünk, vagy akár egyszerre nagyobb mennyiséget is. Fő szabályként csak annyit kell tennünk, hogy egy kisebb üvegbe, vagy flakonba 9 rész alkoholban 1 rész illóolajat oldjunk fel, zárjuk jól le, és pár nap összeérés-elegyedés után használjuk. Érdemes közvetlenül a mosás előtt jó összerázni, majd a korábban megszokott mennyiséget adjuk a mosógép öblítőrekeszébe. Tény, hogy a környezetbarát öblítőnk nem fog olyan hosszan illatozni, mint az ipari versenytársak, de legalább ezzel is csökkenthetjük a felhasznált kemikáliák mennyiségét, amely azért már egy év alatt egy család mosási szokásait figyelembe véve igen jelentős eredmény.

lavender min

A különböző illatokat akár saját ízlésünk szerint is kombinálhatjuk. A levendula olaj önmagában is nagyon kellemes illatú, és baktériumölő hatású, de jól kombinálható citrusos illatokkal akár mandarinnal, édesnaranccsal, vagy citrommal.

Top