You are here
Home > Szauna >

Finn szauna hatása

finn szauna hatása

A finn szauna számtalan közvetlen hatással rendelkezik, a kezdő szaunázók számára rendkívül fontos a fokozatosság mind a bent töltött idő, mind a hőmérséklet tekintetében.

A finn szauna hatása

A finn szauna általában nagyon kellemes érzést kelt, a felváltott meleg/hideg hatás  közvetlen hatást gyakorol a szervezetre, amelyek közül összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Meleghatás

A forró levegő beindítja a szervezet védelmi mechanizmusát. Megnő a szív terhelése, megemelkedik a pulzus és a bőr is kipirosodik, valamint vérbőség lép fel, kitágulnak a hajszálerek. A meleg hatására a vérkeringés is megváltozik, és jelentősen megemelkedik az oxigén szükséglet. A kitágult bőrpórusokon keresztül tisztul a bőr, kitágulnak a légutak, és bőséges izzadás indul be. A vízveszteség hatására kismértékű súlyvesztés alakul ki. A szaunázás lelki megnyugvást és kellemes közérzetet idéz elő. Az anyagcsere termékek kiválasztódnak és az izmok ellazulnak.

Hideghatás/lehűtés

A lehűtés hatására normalizálódik a testhőmérséklet, az érverés, és megáll a verejtékezés. Tartósan csökken a diasztolés vérnyomás, valamint a levegő oxigénjével telítődik a vér. Míg a meleg hatására lelki megnyugvást tapasztalunk, addig a hideg lelki felfrissülést okoz. Összhatásában pedig jó közérzetet érzünk szaunázás után. A rendszeres használat pedig hosszútávon az ellenállóképességünk növekedését, az immunrendszer erősödését vonja maga után.

Az első szauna menetre 8-12 percet, de maximum negyed órát szánjunk. Lehetőleg csak5- 8 perc múlva menjünk ki, mert minimálisan ennyi időre van szükség a szervezetnek a felmelegedéshez.

Ha a szaunázás alatt fekvő helyzetben pihentünk, akkor a kimenetel előtt csak lassan üljünk fel, és csak azután menjünk ki, hogy a keringés helyre állt. Legalább annyi pihenőt tartsunk egy-egy menet között, amennyi ideig bent tartózkodtunk, adjunk időt a testünk lehűlésére, hiszen egy mesterséges lázas állapoton ment keresztül. A merülőmedence előtt mindenképp tusoljunk, nem csak higiéniai szempontból, hanem a hirtelen mártózás hatalmas sokk a szervezetnek.

Top