You are here
Home > Medence >

A vízkezelés alapvető funkciói

A vízkezelés elengedhetetlen a medencékben, a hosszú ideig kristálytiszta víz megőrzése érdekében. A vízkezelés alapvető részei a **vízforgatás**, valamint a víz biológiai és kémia kezelése **vegyszerek** segítségével. Nézzük meg ezeket közelebbről!

Vízforgatás

A vízforgatás biztosítja a vegyszerek elkeveredését a teljes vízmennyiséggel és a víz szűrőkön való áthajtását. A vízforgatás a gépházban található szivattyú segítségével történik, ennek pontos folyamata egy kicsit eltérő attól függően, hogy süllyesztett- vagy feszített víztükrű medencéről van szó. Bővebben erről a vízforgatásról szóló cikkben van szó.

Vegyszerezés

A vegyszerezés feladata a fertőtlenítés, a vízbe bevitt vagy bekerült szerves anyagok káros hatásának kiküszöbölése, a vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, baktériumok, gombák elpusztítása. A víz biológiai és kémiai kezelése vegyszerek segítségével feltétlenül szükséges a medencékben. A vegyszeres kezelés főbb feladatai (bővebben erről a vegyszerezésről szóló cikkben):

  • a víz fertőtlenítése,
  • a legapróbb lebegő szennyező anyagok eltávolítása (pelyhesítés),
  • az algaképződés megakadályozása (az esetleg keletkezett algák megölése),
  • vízzavarosodás gátlása,
  • mészlerakódás megelőzése,
  • az uszodavíz pH-értékének és klórtartalmának beállítása.

Gyakori tévhit, hogy a vízkezelésre csak akkor van szükség, ha használják is a medencét. A vízforgatásra és vegyszerezésre azonban ekkor is szükség van, mert ennek elmaradása esetén néhány héten belül alkalmatlan lesz a víz a használatra, és egy pont után már nem segít a vegyszer, le kell engedni a vizet. Természetesen téliesített kültéri medencéknél nincs szükség vízforgatásra, mert a tavaszi/nyári üzembe helyezéskor amúgy is le lesz engedve a víz.

Hasonló cikkek:

Top