You are here
Home > Medence >

A legapróbb szennyeződések kiszűrése a medencevízből

medence tisztítás

Hiába van többfajta szűrő, vízforgatás, vegyszerezés: a legapróbb szennyeződéseket így sem lehet eltávolítani a medencevízből! Ezeket a legfinomabb eloszlású lebegő szennyező anyagokat az uszodavízből a vízforgató-homokszűrővel csak speciális uszodavegyszerek adagolásával lehet eltávolítani (leszűrni). A folyamat neve pelyhesítés.

Kolloidnak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek részecskéinek nagysága nagyobb, mint az atomok és a molekulák mérete, de szabad szemmel még nem különböztethetőek meg, esetleg erős felbontású mikroszkóppal láthatóvá tehetőek. A medencevízben található kolloidális szennyeződések méretüknél fogva még a homokszűrő tartályon is átjutnak. A pelyhesítés célja ezen lebegő anyagok kiszűrése.

A pelyhesítést végző vegyszer a vízben feloldódva pelyheket hoz létre, melyek nagy fajlagos felületet képeznek és elektrosztatikus töltéssel rendelkeznek. A kolloidális szennyeződéseket a töltéssel rendelkező nagy felületek megkötik, így ezek a szennyeződések most már a pelyhekkel együtt szűrhetővé válnak.

Mint minden vegyi folyamatnál, itt is ügyelni kell arra, hogy a víz pH-értéke megfelelő legyen, ugyanis nem megfelelő pH esetében a pelyhesedési folyamat lelassul.

Top