You are here
Home > Medence >

Hogyan működik a medencében a vízforgatás és -szűrés?

Vízforgatással lehet biztosítani a vegyszerek elkeveredését a teljes vízmennyiséggel és a víz szűrőkön való áthajtását. Hogyan működik tehát a vízforgatás, és a homokszűrő tartály?

Süllyesztett víztükrű medencéből a vizet a fölözőn keresztül szívja ki a szivattyú. Az ebben található kosár az első szűrő, ami megtisztítja a vizet a nagyobb szennyeződésektől, így a szivattyúig csak kisméretű anyagok jutnak el. Feszített víztükrű medencében a víz a medence peremén bukik át egy rácsozaton, ami a nagyobb szennyeződéseket kiszűrheti. Innen a víz a víztároló tartályba csordogál, a szivattyú ebből szívja a vizet.

A második szűrő a szivattyú bemenetén található, ami hasonló finomságú, mint a fölözőnél. Ennek az az oka, hogy nem minden medencében található fölöző (pl. feszített víztükrű), illetve a medence aljának porszívózása közben a víz nem halad át a fölöző kosáron, így ennek a szűrőnek kell felfognia a nagyobb szennyeződéseket.

A homokszűrő tartály

A harmadik és egyben utolsó, legfinomabb szűrő a szivattyú után található homokszűrő tartály. A házi uszodáknál használatos szűrőtartály leggyakoribb töltőanyaga a kvarchomok, ami kiválóan kiszűr minden szennyeződést a rajta áthaladó vízből. Kvarchomok vásárlásnál érdemes figyelembe venni, hogy kapható égetett és mosott kvarchomok is, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az égetési folyamat során a homokszemekből minden szennyeződés kiég, így lényegesen jobb szűrési képességgel rendelkezik, mint a mosott homok. További előnye, hogy az égetés miatt nem tartalmaz semmilyen anyagot, ami lehetővé tenné szerves anyagok, baktériumok megtelepedését a homokban, így fertőzésmentes és biztonságos.

További kérdés vásárlás esetén a szűrőhomok szemcsemérete, mely tág határok között mozoghat, pl. 0,4~5mm. Házi uszodák szűrőtartályát elegendő lehet a legkisebb méretű homokkal tölteni, vagy 40-60%-os arányban a nagyobb és kisebb szemcseméretűvel. Azonban az optimális szűréshez a különböző szemcseméreteket az alábbi arányok szerint célszerű elosztani:

  • 20% legnagyobb szemcseméret
  • 20% közepes szemcseméret ( 1,6-2,5 mm )
  • 60% legkisebb szemcseméret ( 0,6-1,2 mm )

A szűrőtartályt nagyjából 60%-osan kell feltölteni homokkal. Az alábbiak szerint kiszámítható, hogy ehhez hány kilogramm homokot kell vásárolni:

m = r2πhρ

ahol:

r:

szűrőtartály belső sugara

π:

matematikai állandó: 3,14

h:

szűrőtöltet magassága, (ez a szűrő teljes magasságának kb. 60 %-a)

ρ:

a homok sűrűsége, ami változó, a típusától függ, körülbelül 1580~1650 kg/m3

Így például egy fél méter átmérőjű, 80 centi magas tartályba szükséges homok tömege 1600kg/m3-el számolva:

m = (0.25m)2 * 3.14 * (0.8m * 0.6) * 1600kg/m3 = 150.72kg

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, érdemes azokat a vásárolás folyamán szakemberrel megbeszélni.

Hasonló cikkek:

  • Süllyesztett víztükrű medence
  • A vízkezelés alapvető funkciói
  • Feszített víztükrű medence
Top