You are here
Home > Szauna >

A szauna mennyi ideig tart alkalmanként?

szauna mennyi ideig tart

A helyes szaunázási szokások senkinél sem azonnal alakulnak kik, kezdőként különösen fontos, hogy kellő körültekintéssel kezdjünk hozzá. A szaunázáshoz elegendő időt kell biztosítani, ezért olyan napot illetve napszakot válasszunk, amikor legalább 2-3 háborítatlan óránk van magunkra.

Előkészületek a szaunázásra

A szaunázás nem csak a pihenést, relaxálást szolgálja, hanem számos betegség megelőzésére is remekül alkalmazható. Ha rendszeres szokásunkká válik, azzal jelentős lépést tettünk meg az egészségünk megőrzése irányába. A sikeres szaunázásra fel kell készülni: Például aznap ne fogyasszunk nehéz ételeket, és előtte 2 órával már nem ajánlott enni sem, de éhesen se érkezzünk meg. Fogyasszunk napközben sok folyadékot. Ugyanakkor lelkileg is hangolódjunk rá, hagyjuk kívül erre a 2-3 órára a munkahelyi és egyéb problémákat. Gyakran felmerülő kérdés, hogy inni szabad-e szaunázás közben. Bent a szaunában nem, de a menetek között igen, és a szaunázás végén feltétlenül pótoljuk a folyadékveszteséget.

A szauna időtartama alkalmanként

A tapasztalt szaunázók szerint egy jól megtervezett szaunanap általában 2-3 órát vesz igénybe, és három szauna menettel kalkuláljunk.

  1. A szaunamenet

Egy menet nagyjából negyed óráig tart, de csak addig maradjunk bent, amíg jól esik. Ez különösen kezdők számára fontos szabály. Olyan helyre, illetve magasságba üljünk, ahol kényelmesen tudjuk ezt az időt eltölteni.

  1. A lehűlési fázis

Nagyjából 10 percig tart, legjobb, ha a friss levegőn lassan, fokozatosan hűtjük le magunkat. Az izzadságot zuhanyozzuk le, és ezt követően menjünk a hideg vizes merülőmedencébe. A hideg és a meleg váltakozása fokozza a szervezet ellenállóképességét.

  1. A pihenési fázis

Válasszunk egy csendes helyet, jól takarózzunk be, és pihenjünk 15-20 percen keresztül.

+1 Masszázs

A kellemes szaunaprogramot nagyon jól kiegészíti a masszázs, beiktatható a szauna menetek közé, de a nap lezárására is tökéletes.

 

Top