You are here
Home > Kert >

Leander átültetése

leander

A leander az egyik legnépszerűbb növény, amely különböző színű pompázatos virágai miatt a kertek és a balkonok dísze. Mivel mediterrán növény, csak az enyhe fagyokat bírja. A szeptember és az október kiváló alkalom a növényünk átültetéséhez, és a téli teleltetéshez való előkészületekhez.

A leander(Nerium oleander) Dél-Európa őshonos növénye napjainkban igen népszerű. Viszonylag könnyen növekszik, ilyenkor a gyökerei átszövik a földlabdát. Átültetésére legjobb a kora tavasz, de még szeptember és október eleje is alkalmas, persze az aktuális időjárás függvényében. Az átültetéshez csak nagyobb méretű cserépre, és jó minőségű virágföldre van szükség. Az is jó megoldás, ha lombozatát jó alaposan visszavágjuk.

A növény amennyire jól tűri a szárazságot, olyannyira nem ellenálló a téli fagyokkal szemben.

Ezért óvintézkedést kell megtenni, illetve praktikákat kell bevetni. Számos bevált módszer létezik a tulajdonosok helykapacitásának függvényében. Leander növény vásárlásakor érdemes alaposan körbejárni a faiskolákat, mivel kaphatóak fagytűrő leanderek is, amelyek egyszerűbben gondozhatók.

leander átültetése

A teleltetéshez olyan fagymentes világos helyre van szükség, amely nem fűtött, de 2-10 Celsius fok közötti a hőmérséklet. Azonban sokan nem rendelkeznek ilyen helyiséggel. Számukra jó hír, hogy akár a teraszon is átvészelheti a telet, viszont számos előkészületet kell megtenni: A cserép alá helyezzünk egy hungarocell téglát, vagy 2-3 cm-es hungarocell tábla darabot.

Hogy ne foglaljon el túl nagy helyet, kötözzük össze az ágait. A mezőgazdasági boltokban számos védőfelszerelést vásárolhatunk. Ezek közül drágább a kókuszrost takaró, de tökéletesen körbe tekerhető speciális fagyvédő fóliával, vagy akár fátyolfóliával is.

Ne csak a növényt, de a cserepet is burkoljuk körül, úgy hogy egy kis résen keresztül – alkalmanként- meg tudjuk locsolni. A cserepeket szorosan állítsuk egymás mellé szélvédett helyre, lehetőleg egy fűtött fal mellé.

Top