You are here
Home > Szobanövények >

Fikusz gondozása

szobafikusz

A fikusz kedvelt szobanövény, különösen jól mutat nagyobb légterű otthonokban. Gondozása nem bonyolult, azonban az egészséges fejlődéséhez érdemes pár apróságra figyelni, például a megfelelő páratartalomra,a huzatra, vagy a tűző nap elleni védelemre.

Népszerű fikusz fajták

A Hátsó-Indiából származó fikuszokat (Ficus sp.) az élőhelyén főként haszonfaként telepítik. A trópusokon és szubtrópusi területeken számos fajtája található meg. Hazánkban is többféle fikusz faj található meg, igen kedvelt szobanövény, az otthonokban főként a szobafikusz, a lantlevelű fikusz, valamint a csüngőágú fikusz fordul elő. Megfelelő ápolás mellett igen dekoratív, sokáig díszére válik a lakásunknak.

fikusz gondozása

A fikusz gondozása

Mivel a szobafikusz (Ficus elastica) a legelterjedtebb, ezért érdemes a gondozásával megismerkedni. Az impozáns növény nagy ovális sötétzöld színű levelekkel rendelkezik, de a nem megfelelő ápolás és körülmények következtében gyakori probléma, hogy leveli elsárgulnak, és lehullanak, így a felkopaszodott növény elveszti korábbi mutatós formáját.

Hőmérsékleti viszonyok

Ha a szobafikusz mellett döntünk, jó tudni, hogy a különböző fajták közül talán a legkényesebb, különösen a hidegre, és a szellőztetéssel járó hőmérséklet-ingadozásra.

fikusz gondozása

A fikusz számára a 18-20 Celsius fokú helyiség a legideálisabb, ennél hidegebb hőmérsékleten a levelek könnyen megfázhatnak. Ilyenkor a levelek elfonnyadnak, és a barna foltok jelentkezhetnek a száron és a leveleken egyaránt.

Megfelelő klíma

A trópusi növények ellensége a száraz levegőjű meleg lakás, ezért a környezetét folyamatosan párásítani kell, a leveleken lerakódó port pedig távolítsuk el.

Elhelyezés

A fikusz kedveli a napos, de tűző napfénytől védett helyeket. A huzatra való érzékenysége miatt sem ajtó, sem fűtőtest közelébe nem ajánlott elhelyezni. Nyárra kivihető a szabadba tűző napfénytől védett helyre, majd télire ismét vissza kell vinni a beltérbe.

Megfelelő ültetőközeg, és öntözése

Ha kinőtte az edényét, illetve a földje elhasználódott, akkor tavasszal ajánlott átültetni B típusú virágföldbe, illetve az új elnevezések szerint Pálma és zöldnövény virágföldbe. A fikusz gondozásánál ügyeljünk, hogy mérsékelt vízigényű, a talaj folyamatosan nyirkos legyen, de a túlöntözésre érzékeny, inkább kevesebb vízadagokkal öntözzünk. A pangó vizet nem kedveli, télen igen kevés öntözésre van igénye.

Kártevők elleni védekezés

A fikusznál gyakori probléma a gyapjastetvek és a pajzstetvek megjelenése, ellenük megfelelő növényvédő szerrel lehet védekezni.

 

Top