You are here
Home > Szobanövények >

Népszerű téli szobanövények, amelyek a házikedvencek számára veszélyt jelentenek

Flamingóvirág

A szobanövényekkel való dekorálás igen népszerű, különösen a sötét téli hónapokban nő meg a vásárlók igénye csodaszép virágzó növények vásárlására. Azonban a választás előtt, ha kutya vagy macskatulajdonosok vagyunk, győződjünk meg, hogy a kiválasztott növény hordozhat-e veszélyt a számára. Összegyűjtöttük a téli évszakban népszerű és dekoratív, de állatra fokozottan veszélyes növényeket.

 A különböző növények nemcsak a lelkiállapotunkat javítják, de a helyiségek levegőjét is tisztítják. Vannak olyan növények, amelyeknek minden része mérgező, de némelyiknek csak a termése, vagy a virágának elfogyasztása okoz problémát.

A cicások, és a kutyások tudják, hogy a kiskedvencek előszeretettel játszanak a különböző szobanövények lecsüngő hajtásaival, valamint a gyomorba kerülő szőrgolyók ellen rágcsálnak különböző zöld növényeket. Kerüljük el, hogy az állat veszélyes, mérgező növényt rágcsáljon, vagy egészségre ártalmatlan növényt vásároljunk, vagy olyan helyre telepítsük, ahol biztosan nem fér hozzá az állatunk. Sokak ablakában sorakoznak a tetszetős virágcserepek, de ha a cicánk kedveli az ablakban való pihenést és szemlélődést, a veszélyes növényeket feltétlenül távolítsuk el.

Népszerű szobanövények, amelyek bajt is okozhatnak

A szobanövények és a vágott virágok között szép számmal vannak erősen mérgező fajták, amelyek az elfogyasztott mennyiség függvényében súlyos mérgezést okozhatnak.

Szobaciklámen

A téli évszak egyik legnépszerűbb díszítő és ajándéknövénye a szobaciklámen, azonban nem biztos, hogy a legjobb választás a macska és a kutyatulajdonosok számára. Különösen a kölyökmacskák számára lehet veszélyes, hiszen igen játékosak, és előfordulhat, hogy a ciklámen gumóját is kiszemelhetik maguknak. Az elfogyasztása, gyomorba kerülése után a cicánál enyhébb esetben hányás, de súlyosabb esetben görcs, keringési probléma is jelentkezhet.

ciklámen

Amarillisz

Az amarillisz fajták szerencsére a közepesen, illetve a kevésbé mérgező szobanövények közé tartozik. Mivel karácsony környékén sokan csábulnak el a pompázatos virágaitól, előszeretettel helyezik ki az ablakpárkányokba. Jó tudni, hogy mind a levelei, virágai, de különösen a hagymája mérgező, de nem csak a macskák, hanem a kutyák számára is. Fogyasztása esetén feltétlen bőséges folyadékbevitelre van szükség.

Amarillisz

Mikulásvirág

A mikulásvirág a karácsonyi időszak másik sztárnövénye. A színpompás levelei a macskák számára is érdekesek lehetnek. Azonban ha megrágogatja, hányást és torokirritációt okozhat.

Mikulásvirág

Flamingóvirág

A flamingóvirág igen dekoratív és tartós szobanövény, az impozáns virága miatt különösen népszerű ajándékként is. Viszont nemcsak a cicáktól, de a kisgyermekektől is feltétlenül tartsuk távol, levelei és virágai kóstolgatásra, és tapogatásra ösztönzik a kíváncsi felfedezőket. Hasonlóan az amarilliszhez hányást, gyomor és bélrendszeri panaszokat okozhat.

Flamingóvirág

Top