You are here
Home > Kert >

Porcsinrózsa

Porcsinrózsa

A porcsinrózsa vagy kukacvirág (Portulaca grandiflora) a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó egynyári növényfaj (grandiflora jelentése: nagy virágú.). Argentína és Brazília területén őshonos. Mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti növény, sziklakertekbe, virágládákba, vegyes virágágyakba is ültetik.

Elterülő hajtású pozsgás növény, amely kb. 15 cm-esre nő meg. Hosszúkás, hengeres, húsos, szórt vagy csomókban növő levelei 2-3 cm hosszúak. A hajtások végein nyár elejétől egészen ősz elejéig nyílnak a kb. 2-3 cm-es átmérőjű, öt selymes szirmú, csésze alakú virágai. Árnyékban vagy borult időben virágai zárva maradnak. A virágok kétivarúak, a porzást rovarok végzik, a növény önmeddő. A virágok színei nagyon változatosak; a fehértől a narancson át a vörösig minden árnyalat megtalálható. 5 mm-es toktermésében majd 1 mm hosszú, szürke magok fejlődnek. A magok 20-30 °C között csíráznak.

Hőmérséklet

A porcsinrózsa fagyérzékeny egynyári növény. Melegre van szüksége ahhoz, hogy igazán szépen fejlődjék.

Napfény

A porcsinrózsa rengeteg napfényt igényel. Tűző napon érzi igazán jól magát.

Vízigény

Rendszeresen öntözést igényel. A pozsgás levelek sok nedvességet képesek tárolni, így a rendszeres öntözésnek köszönhetően a növény folyamatosan virágzik. Gyökérzete szerteágazó, sok vizet tud felvenni.

Páratartalom

Nem igényel magas páratartalmú levegőt.

Talaj

A rosszabb minőségű talajt is jól viseli, tápoldatozni nem szükséges.

Átültetés, szaporítás

Nem kell átültetni, amennyiben mégis, akkor egyszerűen átültethető. A magokat a föld felszínére szórva kellő öntözéssel és sok napfénnyel pár héten belül előtűnnek a kis növények. Ha szabadban szeretnénk elvetni a magvakat, várjuk meg, amíg teljesen elmúlnak a fagyos időszakok.

Növénybetegségek

A levéltetvek gyakori kórokozói a hajtásoknak. Rovarölő szer segítségével védhetjük meg a növényeket.

Top