You are here
Home > Otthon >

Padlásfeljáró – könnyen járható út az új terekbe

padlásfeljáró

Rejtett tartalékok

A lakások és főképp házak padlásterei sok esetben kihasználatlanok. Még akár az is előfordulhat, hogy valaki nincs is tisztában a plusz helyiség létezésével. Pedig egy ilyen extra tér sok kreatív lehetőséget rejt magában, feltéve, ha a feljutás is megoldott.

Egy lakóépület, legyen az lakás vagy ház mindig tartogathat meglepetéseket. Egy saját építésű ingatlannál ebből persze némiképp kevesebb akad, de mindig adódhatnak ismeretlenek az egyenletben. Egy padlástér persze viszonylag nehezen bújik meg a tetőtérben, így általában tudnak is róla a lakók, de akár még az is előfordulhat, hogy évekig fogalmuk sincs az extra helyiség létezéséről. ennek egyik fő oka pedig akár a feljutási lehetőség hiánya is lehet.

Az építkezések során sokszor hagyják szabadon a tető- vagy padlásteret, ezzel lehetőséget adva a későbbi hasznosításnak. Ám számos esetben a lakótérrel való összekötésre nem gondolnak, így vagy csupán egy rejtett nyílás vezet fel a fenti részbe, vagy a ház valamely külső részén található egy többé-kevésbé megközelíthető feljáró. Egy padlástér azonban van akkora lehetőség, hogy érdemes legyen vele foglalkozni, a feljutás pedig kifejezetten egyszerűen megoldható egy padlásfeljáró beépítésével.

padlásfeljáró építése

Egy padlás lehetőségei

A padlásterek és a hozzájuk kapcsolódó padlásfeljáró sokak fejében élhet valamiféle poros, dohos, fénytelen helyiségként, mely legfeljebb a benne fészkelő kisebb-nagyobb állatok számára jelenthet élhető közeget. Erre is akad példa, ám szinte egyik helyiség sem menthetetlen. A padlás vagy tetőtér pedig egészen kiváló lehetőségeket is tartogathat, ha a lakótér vagy a tárolóhelyek bővítéséről van szó. Lényegében egy – vagy akár több – plusz szobát is kialakíthatunk belőlük.

E folyamat összetettsége persze nagyban függ a hasznosítási igényektől és attól, hogy mennyit áldoznánk rá. A tetőablakok és egyéb kiegészítők beépítése lakóterek esetén kifejezetten szükséges, de tárolóként használva sem árt némi fejlesztés. A legfontosabb azonban mégis a padlásfeljáró, hiszen nélküle a házból való közvetlen megközelítés is ellehetetlenül. Szerencsére erre léteznek kompakt és gyorsan alkalmazható megoldások.

Feljutási opciók

A padlásfeljáró – legyen az lépcső vagy létra – lényege, hogy esztétikusan simuljon bele a lakótér összképébe, mégis biztonságos és kényelmes feljutást biztosítson a tetőtérbe. E két szempont közül egyikkel sem akad probléma, válasszuk akármelyik modellt is. A padláslétrák jellemzően tokkal együtt, beépítésre készen vásárolhatók meg és probléma nélkül a lakóterek és a padlást elválasztó plafonba építhetők. Azt már a típus dönti el, hogy a felhajtható padlásfeljáró számára szükség van-e tárolási térre vagy sem.

A megoldások készenkapottak ugyan, de kellőképpen személyre szabhatók. Néhány paraméter ismerete és az alapvető elképzelések már elengedők lehetnek ahhoz, hogy beszerezzünk és beépítsünk egy padlásfeljárót. A szakértői segítség persze ehhez is elengedhetetlen, hiszen ez képes garantálni a kifogástalan végeredményt. Ha pedig a tetőtérbe való feljutás problémamentes, kezdődhet is egy új házrész megálmodása és létrehozása.

Top