You are here
Home > Kert >

Palántázás kreatívan újrahasznosítással

Az otthoni kertészkedés napjainkban reneszánszát éli, a palántázás a kezdő hobbikertészek számára sem bonyolult, ráadásul a gyermeket is bevonhatjuk a munkálatokba. A palántázáshoz már számos modern alapanyag kapható, azonban azok számára adunk pár tippet, akik az otthon fellelhető, kidobásra szánt anyagokat hasznosítanák újra.

Környezetbarát palántázási ötletek

A tavasz nem csak a virágültetés, de a palántanevelés kezdetét is elhozza. Habár még nem alkalmas az időjárás a kinti magvetésre, érdemes a megfelelő idő beköszöntéig a hozzávalókat beszerezni. Napos ablakpárkányban viszont bátran hozzáfoghatunk számos zöldségféle szaporításához. A mezőgazdasági üzletekben számos előregyártott palántázó, palántázó szett és tőzegcserép is kapható. Azonban aki spórolásból, vagy inkább környezetvédelmi megfontolásból az otthoni tárgyakat hasznosítaná fel, jó számukra is van jó ötletünk. Ezek némelyike a kreativitásra is jó lehetőséget ad, mások viszont nagyszerűen használhatók fel egyéb – palántázási célra. Fontos, hogy megfelelő helyről vásároljuk meg a vetőmagot, illetve az ültetéshez magvető-és palántaföldet használjunk.

Joghurtos tégelyekkel, tejfölös poharakkal

A kisgyermekes családokban gyakran keletkező hulladékok a különböző méretű, és alakú joghurtos pudingos pohárkák, amelyek kifejezetten alkalmasak magvetésre. Ráadásul méretük miatt jól tárolhatók szem előtt az ablakpárkányokban. Jól felhasználhatjuk az átlátszó fedelű poharakat, amely egyrészt a kezdeti időszakban a szükséges meleget is biztosítja, másrészt, ha a lurkó óvatlanul fog hozzá megvédi a balesettől. A kimosott műanyagpoharakat csak a háromnegyedéig töltsük fel a palántafölddel, majd az útmutató által megadott vetőmagmennyiséget helyezzük bele. A rendszeres öntözésen túl nincs is egyéb teendők, a meleg napsütötte ablakpárkányban rövidesen megjelennek a növénykék.

Tojástartókkal

A papír tojástartók szintén gyakoriak a háztartásokban, kifejezetten ideálisak szaporításhoz. Az ablakpárkányokba inkább a kétsoros változata praktikus, de a megfelelő hellyel rendelkezők a nagyobb változatait is jól használhatják. A tartó mélyedéseit töltsük fel a palántafölddel, és szórjunk bele pár magot pár milliméter mélyen. A növények megjelenése után a dobozt komposztra is helyezhetjük.

Wc-papír gurigákkal

A wc-papír gurigákat is felhasználhatjuk magvetéshez, viszont szükségünk lesz egy alacsony peremű tálcára, amely az öntöző vizet felfogja. Előnye, hogy a kész palántákat a földjével együtt könnyen kitolhatjuk belőle.

 

Top