You are here
Home > Kert >

Gyakori hibák, amelyet a növények összeültetésénél elkövetünk

virágok teraszon

Az elmúlt évek kertészeti trendje, hogy különféle színű vegyes ültetések láthatók a teraszok és balkonokon. Ahhoz, hogy a különféle fajtájú növények együttélése sikeres legyen, nem árt pár fontos szempontot szem előtt tartani. A kulcs a különféle fajok genetikai tulajdonságai jelentik.

Más és más szempontokat kell figyelembe venni attól függően, hogy mekkora tér áll rendelkezésre, de az is meghatározza, hogy erkélyek esetében az utcán járókelői számára szeretnénk távoli esztétikai élményt nyújtani. Távolról sokkal inkább a nagyméretű virágok érvényesülnek, a sárga színűek különösen vonzzák a tekintetet. Kisebb méretű, sötétebb színben pompázó virágokat akkor válasszunk, ha egészen közelről kívánunk a gyönyörködni a növényeink szépségében.

Az esztétikai szempontok mellett az együttélését jelentősen meghatározza a fajok genetikai tulajdonsága. Meghatározó a növekedési igény mellett a víz, a tápanyag valamint a fényigény. Ha eltérő igényű növényeket társítunk, gyakran szembesülhetünk azzal, hogy egyik a másik elől a vizet, és a tápanyagot elszívja, vagy az is gyakori, hogy az erőteljesebb növekedésű növény „árnyékában” nem jut számára elegendő fény. Ezért alacsony és napfény kedvelő növényt sose párosítsunk nála jóval magasabb, vagy terjeszkedésre hajlamos növényfajtával.

virágok összeültetése

Ötletek sikeres összeültetéshez

Összeültetés előtt tájékozódjunk a várható virágzási idejükről, és nem árt figyelembe venni a színen kívül a virágok alakját és méretét is.

Válasszunk egymáshoz illő színpárokat, érdemes kísérletezni a különböző mélységű lilás és sárga árnyalatokkal.

A körömvirág, a kék bojtocska a petúniával összeültetve kiváló társításnak számít, a különböző színek remekül érvényesülnek egymás társaságában. Az alacsonyabb növésű virágokat bátran ültethetjük például a méretes bokrot fejlesztő évelő dália elé.

Top