You are here

Megéri felújítani a régi parkettát

parkettacsiszolás

Az építőipari munkadíjak emelkedése ellenére a régi parketta felújítás még mindig költséghatékonyabb megoldás, ráadásul tömörfa parkettával büszkélkedhetünk otthon, amit a laminált padló egyre inkább szorít ki.

A parketta csiszolás egy olyan folyamat, amely során a régi parketta felületéről eltávolítják a kopott, karcolódott, vagy sérült részeket, majd az egész felületet lecsiszolják, hogy új, sima és egyenletes felületet hozzanak létre. Ezután a parketta felületét különböző lakkozó anyagokkal kezelik, hogy a felújított parketta megfelelő védelmet kapjon, és újra csillogó, szép felülete legyen.

A parketta csiszolása általában szakemberekre bízandó feladat, mivel számos speciális eszközre és technikára van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez. A munka során a parketta felületéről elsőnek eltávolítják az összes korábbi lakkréteget.  Szerencsére azonban ez már manapság nem jár akkora porral, mint korábban. A parketta csiszoló gépek sokat fejlődtek, és alkalmazkodtak az új igényekhez is. Még az is kivitelezhető, hogy a csiszolás lakkozás szobáról szobára történjen, de a berendezési tárgyak logisztikája kihívást jelenthet.

Azért érdemes felújítani a régi parkettát, mert a parketta az egyik legtartósabb és legjobb minőségű padlóburkolatok közé tartozik, és hosszú élettartamot biztosít, ha megfelelően karbantartják. Ha a parketta még nem sérült vagy elhasználódott, a csiszolás és lakkozás általában elegendő ahhoz, hogy újra gyönyörű és tartós felületet hozzon létre.

Bár az építőipari árak sokat emelkedtek az utóbbi években, a felújítás még mindig megéri, mert a 4500-5000 Ft-os m2-re eső csiszolás-lakkozás díja egy alapkategóriás laminált padló beszerzési árávan van egy szintben, nem beszélve a laminált padló továbbbi fajlagos költségeiről, mint az alátétek, és a lerakási díjak, amik akár további 3000-4000 Ft-ot is jelenthetnek.

A parketta lakkozásához általában víz- vagy oldószer bázisú lakkozó anyagokat használnak. A vízbázisú lakkok környezetbarátabbak és könnyen tisztíthatóak, de általánosságban nem olyan tartósak, mint az oldószer bázisúak. Az oldószer bázisú lakkok tartósabbak és időtállóbbak, de erős szaguk miatt nehezebb velük dolgozni. Az is előfordul, hogy a parketta olajozva, viaszolva vagy lakkozás nélkül is maradhat, attól függően, hogy milyen stílusú belső térbe illeszkedik a legjobban.

Top