You are here
Home > Kert >

Tippek kezdőknek a növények helyes ápolásához

Sokak számára ismerős, hogy a bolt polcán gyönyörűen virágzó növény az otthoni körülmények mellett, a gondoskodás ellenére tönkremegy. Összegyűjtöttünk pár kezdők számára ajánlott szobanövényt, valamint pár tippet, amelyek segítenek a helyesen gondozásban.

Tippek és növényfajták kezdőknek

Növénygondozási tanácsok

A növények egészséges fejlődéséhez optimális feltételek együttes megléte szükséges. Az első és legfontosabb, hogy a vásárlás során a kezelési útmutatót gondosan tanulmányozzuk a megfelelő hellyel és locsolással kapcsolatosan, illetve kérjük ki az eladó véleményét. Az alábbiakban olyan növényeket válogattunk össze, amelyek a kezdők számára sem okoznak különösebb problémát, hiszen kiválóan alkalmazkodnak a különféle fény és hőmérsékleti viszonyokhoz.

Locsolás szabályai

A különböző növények eltérő vízigényűek, vannak olyanok, amelyeknek folyton nedvesnek kell lennie a földnek, másokat pedig csak kimondottan akkor ajánlott öntözni, ha tapintásra száraznak érezzük. Általánosságban akkor érdemes locsolni, ha száraz a föld, a locsolási igényt pedig a következő hetek tapasztalataihoz igazítsuk. A levelek elszíneződése, zsugorodása, vagy a széleinek kiszáradása utalhat arra, hogy növelni kell az öntözővíz mennyiségét.

Páratartalom

A manapság népszerű egzotikus növények kifejezetten igénylik a magas páratartalmat, így télen, a meleg száraz levegőjű lakások eleve nehéz és reménytelen helyzetet teremtenek a hobbikertészeknek. A virágokat is csak megfelelő páratartalom esetén hozzák, ezért rendszeresen párásítani a leveleket, de hasznos lehet párologtatót vásárolni.

szobanövények

Agglegénypálma

Az agglegénypálma jó megoldás azoknak, akik hajlamosak megfeledkezni a rendszeres locsolásról. Ez a növény ugyanis jól tűri a szárazságot, és szépen fejlődik sötétebb helyeken is, leginkább a szűrt napfénnyel ellátott helyre állítsuk.

Zöldike

A zöldike nem véletlenül népszerű szobanövény, rendkívül könnyű gondozni, akár egy pohár vízben is jól fejlődik.

Hegyescsúcsú futóka

Hasonlóan a zöldikéhez a tartásához nem kell még virágföld sem, remekül elél egy pohár vízben tartva.

Vitorlavirág

Kezdők számára is jó választás, azonban ügyeljünk arra, hogy kimondottan kedveli az erős napfényes helyeket.

Top