You are here
Home > Kert >

Mutatós és kedvelt sziklakerti növények

A sziklakert építés igen divatos, hiszen remekül kihasználható a parlagon heverő hely csinosítására. A sziklakerti növények, igénytelenek, és jó bírják a tűző napfényt. Összegyűjtöttünk pár tippet a mutatós és megfelelő típusú növények kiválasztásához.

Legnépszerűbb sziklakerti növények

A sziklakert nagyon jól kihasználható olyan kertek, és teraszok esetében, amely nem rendelkezik megfelelő minőségű talajjal. De azok számára is jó választás, akik nem mernek belevágni egy virágágyás, vagy a manapság igen népszerű magaságyás kialakításába. A sziklakertekbe igen változatosan ültethetünk növényeket, tömérdek fajta közül választhatunk, és a kialakítása sem bonyolult, és nem terheli meg jelentősen a pénztárcát. Télire célszerű a növényeket takarással ellátni, amelyet tavasszal aztán távolítsunk el. A sziklakert növényeit pár új évelővel meg is újíthatjuk, de vigyázzunk a túlültetésre, hagyjunk elegendő helyet a terjeszkedésre és növekedésre.

Kövirózsa

A legtöbb sziklakert alapdarabja a kövirózsa (Sempervivum sp.), amely nem csak igénytelensége, de kellemes külalakjának is köszönhető. Bármilyen növény mellett jól mutat, a sziklás területen jól bokrosodik, és jól tűri a hőséget is.

Varjúháj

A kövirózsa mellett a varjúháj (Sedum sp.)a legnépszerűbb sziklakertbe való növény, közös jellemzőjük, hogy rengeteg nemesített fajtájuk létezik és kedvező áron vásárolható meg. Rendkívül jól tűri a mostoha körülményeket, mivel a húsos leveleivel hosszú ideig képes a nedvességet tárolni.

Levendula

A levendula (Lavandula sp.) manapság reneszánszát éli, kapható cserépben nevelhető fajta is, de nagyon jól érzi magát a sziklakert sanyarú körülményei között. Különleges színű virágjai egész nyáron pompáznak, és a környezetét belepi a mással össze nem téveszthető, rendkívül kellemes illata. Különösen a nagyobb méretű sziklakertben mutatós, mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek, viszont az elhelyezésénél ügyeljünk, hogy a többi növényhez képest jóval magasabbra nő meg.

Törpe örökzöldek

A sziklakertekbe ültethetünk szárazság és napfény tűrő örökzöld cserjékből is. Például a törpefenyő (Minus mugo) kiválóan alkalmas sziklák előterébe való ültetéshez.

Fűszernövények

A napos sziklakertekbe bátran ültessünk illatos fűszernövényeket, mint a kakukkfű (Thymus vulgaris). Az apró lilásrózsaszín virágos aromás növénynek különböző fajtái kaphatók, sziklakertben különösen jól mutat az elterülő fajtájú talajtakaró növényként.

Top