You are here
Home > Kert >

Leander kártevői

Leander kártevői

Lassan elérkezik az ideje, amikor az átteleltetett növények kikerülhetnek a kertbe vagy a teraszra. Például a leander is, amely valószínű sokaknál megsínylette az elmúlt hónapokat. A legfontosabb kártevői a levéltetvek, a takácsatka, és a pajzstetvek Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével helyre állítható kedvenc növényünk korábbi szépsége és egészsége.

Leander kártevői és betegségei

A leander a legnépszerűbb dézsás növényünk, bár nem könnyű a teleltetése, és a kártevők is gyakran megtámadják, sokan nem tudnák nélküle elképzelni a teraszt vagy a kertet. Bár egyre enyhébbek a teleink, az ősz fagyok beköszöntével érdemes a dézsás leandert védett helyre vinni egészen a tavaszi fagyok végéig.

Még a megfelelő és körültekintő gondoskodás ellenére is előfordul, hogy a leandert betegség és/vagy kártevő támadja meg. Számos kártevője van, amelyek aztán gyorsan elszaporodnak. A növényük miatt aggódók számtalan praktikát kipróbálnak, de sajnos az a tapasztalat, hogy súlyosabb fertőzés eseté nem kerülhető el növény permetezése. Fontos tudni, hogy a felszívódó permetszerekkel kizárólag csak a szabadban lehet védekezni. Közepes és erős fertőzés esetén türelemre, és többszöri kezelésre lesz szükség – mire az egyik legfőbb kártevőjétől a pajzstetűtől megszabadítjuk. A permetléhez a tapadás elősegítése érdekében tegyünk például mosogatószert, és a levelek mindkét oldalára juttassunk a permetszerből.

Leander kártevői

Kártevők teleltetés közben

Közismert, hogy a leander teleltetésére a 2-10 fok az ideális, de sajnos sokan helyhiány, vagy megfelelő lehetőség híján a szobába viszik be a növényt- ezzel előidézve bizonyos kártevők elszaporodását.

Egyik legismertebb kártevő a közönséges takácsatka. Onnan ismerhető fel, hogy a növény levelei először kifehérednek és szép sorjában lehullanak. Ha időben észleljük a bajt, akkor érdemes atkaölőszerrel védekezni, valamint a növényt zuhanyozzuk le gyakran, és ügyeljünk, hogy a helyiségben magasabb legyen a páratartalom.

Érdemes ellátogatni egy gazdaboltba, vagy barkácsáruházba, ahol olyan táprudakat vásárolhatunk, amelyek felszívódó rovarlőszert is tartalmaznak, a hatóanyagot a növény a gyökerén keresztül szívja fel.

Levéltetvek

A tavaszi meleg beköszöntével a levéltetvek is megjelennek, és ha nem lépünk időben, akkor könnyen el is szaporodnak. Nagy számban fordulnak elő, és egyben vírusvektorok is – hasonlóan vírusvektorok a molytetvek, pajzstetvek, tripszek, poloskák –, amely azt jelenti, hogy vírusokat is terjesztenek azon túl, hogy a szívogatásukkal károsítják a leveleket. Így az egész növény egészségre, és szépségére hatással vannak.

Igen gyakori a leander-levéltetű, amely ellen felszívódó permetszerrel lehet védekezni. Nyár közepén áttelepszik a leanderre, és rontja a fotoszintetizációját. Mézharmatot ürítenek, ez viszont a korompenész gombának kedvez: amely a virágok szárát és a fiatal leveleket károsítja. Így a korompenészes részeket is alaposan le kell mosni.

Pajzstetvek

A pajzstetveknek több fajtája is van, sajnos egész évben problémát okozhatnak. Szintén mézharmatot ürítenek, így a korompenésszel is gyakran meg kell küzdeni. Jó tudni, hogy pajzstetű esetében nem csak a kémiai, hanem a mechanikai védekezésre is figyelmet kell fordítani.

 

Top