You are here
Home > Kert >

A trópusokról származó tölcsérjázmin szép, de nehéz átteleltetni

Mandevilla laxa

Az idei évben a lakosság jóval többet költött az otthonok meghittségére, a szobanövények népszerűsége is megnövekedett. A vásárlók keresik az olyan virágzó növényeket, mint a tölcsérjázmin, az azálea, de a méretes zöldek, mint a könnyezőpálma, vagy lantlevelű fikusz félék, páfrányok is kedveltek. Jó tanács, az olyan egzotikum, mint a tölcsérjázmin inkább a haladó hobbikertészek számára ajánlható, ráadásul mérgező.

A zöld növények a zöld környezet szerepe napjainkban felértékelődött, nagyon sokan fognak bele az otthoni kertészkedésbe. Számtalan jó ötletet találni a kis erkélyek otthonossá tételével, vagy akár egy sötét sarok kiemelésével kapcsolatban. A közelmúltban, a Harvard egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a növények nagyon jó hatással vannak a mentális egészségre, emellett az otthon levegőjét is tisztítják. Azonban az egészségügyi szempontok mellett a növények gondozása a lelki ellenállóképességet is növeli, ráadásul a szobanövényeket látványos dekorációs elemként is bevethetjük.

Mandevilla laxa

Sokan szívesen áldoznak olyan egzotikus növényre, mint a tölcsérjázmin. A hibridjeit hazánkban az egyéves dézsás növényként tartják, de az átteleltetése és gondozása a kezdők hobbikertészek számára nem egyszerű feladat, így ősszel a virágzása után általában nem bajlódnak vele. A Dél-Amerikában őshonos növény az egész világon népszerű dísze az otthonoknak. Különösen az enyhébb klímával rendelkező területekben felkapott, ahol az enyhe tél miatt gond nélkül áttelel a szabadtéren. Különféle fajtái ismertek, így a Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi), a Bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis), vagy a Chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa).

 

A Brazil tölcsérjázmin fás szárú örökzöld kúszónövény, tavasztól egész késő őszig hozza a pompázatos virágait, de sokszor találkozhatunk vele világos irodahelyiségekben, és közintézményekben. Vigyázat, mivel mérgező növény, a háziállat tulajdonosok körültekintően helyezzék el.

A Bolíviai meténggyökér is igen dekoratív dézsás dísznövény. Kúszós növekedésű, és nagy fényes bokros levélzettel, és dús fehér, és rózsaszínű virágzattal rendelkezik.

A Chilei tölcsérjázmin előnye, hogy jobban viseli a hideget, ezért akár – kellő takarással az enyhébb fagyokat is átvészelheti.

Top