You are here
Home > Ablak >

A műanyag ablak profilja és annak légkamrái

műanyag ablak profilja

A műanyag ablak profilja

A műanyag ablak profilja a műanyag ablak azon teste, amelyből a szárnyak és a tokok készülnek. Többféle műanyag ablak profilt szokott gyártani egy műanyag profilt gyártó cég. Többféle célra, többféle színű, többféle méretű, különböző légkamraszámú és más-más kialakítású műanyag ablak profil készül.

Érdekesség, hogy a műanyag ablak szárnyprofiljai különböznek egymástól, különböző kialakítású és eltérő alakú. Éppen ezért például a Brügmann vagy a Gealan műanyag ablak profilgyártó cég csak fehér színű profilból, nagyjából 6-8 féle rendszert készít. 6 méteres szálakban gyártják le a műanyag ablak profilokat a gyárban, a megfelelő méretre a műanyag ablak gyártói szabják.

A műanyag ablak profilja többféle árfekvésű, színű, többféle légkamrás és beépítési mélységű lehet. Ez mindig attól függ, hogy a műanyag ablak forgalmazásával foglalkozó cégtől a megrendelő milyet kér.

A műanyag ablak profiljának légkamrája

A műanyag ablak egyik legjelentősebb részlete, hogy hány légkamrás a műanyag ablak profil, amelyből készülnek. Általában kisebb légkamrák található a szárnyprofilon belül és a tokprofilban.

A műanyag ablak profilja sokkal jobban szigetel, ha a légkamrák száma minél több. Ezen a téren viszont van egy határ, mégpedig az öt légkamra, öt légkamra fölött nem a légkamrák száma a fontos, hanem a beépítési mélység ugrik elő első számú szemponttá. Bár ezt pontosítani kell, egész pontosan úgy értendő ez a kijelentés, hogy öt légkamra felett már nem igazán számít, hogy hat vagy hét, esetleg nyolc légkamrás-e a műanyag ablak profilja, inkább az a fontos, hogy a beépítési mélységük, tehát a vastagságuk milyen. Elmondható tehát, hogy Önnek az a fontos, hogy minél nagyobb beépítési mélységgel és minél nagyobb légkamraszámmal rendelkezzen a műanyag ablak profil, ugyanis a szilárdsági és hőszigetelési tulajdonsága annál jobb lesz.

A műanyag ablak profiljának keresztmetszetén lehet leginkább megszámolni a légkamrák számát. Egy sarokmetszet alapján úgy lehet ellenőrizni a profilszámot, hogy a szárnyprofil és a tokprofil keresztmetszetében is az egyik oldal felől a másik oldal felé számolunk vízszintes irányban, így a műanyag ablak profiljánál az útba eső légkamrák számát számoljuk meg.

Egyszerűbb magyarázattal szolgálva úgy is megszámolható a műanyag ablak profil légkamráinak száma, hogy hány légkamrán kell keresztül mennie a melegnek, hogy a szabadba tudjon jutni a lakásból.

Top