You are here

A cserépkályhák felújítása, átalakítása gáztüzelésre

Héra cserépkályha

A cserépkályhák felújítása, illetve a hagyományos fa- és vegyes tüzelésről való átalakítása gáztüzelésre

A cserépkályhafűtés egyedi a mai modern világban. Kissé divatjamúlt fűtésnek tűnik némely ember számára, pedig egy vaskályhával vagy egy gázkonvektorral szemben (az elektromos fűtésről nem is beszélve) még mindig felveszi a versenyt a hőtartó, illetve hő leadó képességét figyelembe véve, sőt ezen tulajdonságok tükrében gazdaságos működése első helyre sorolhatná.

Talán csak építési költsége szab határt szélesebb körű elterjedésének. Az előbbiekben szándékosan nem esett szó a cirko-, a padló-, illetve más központi fűtésekről, mert azok nem egyedi- egy vagy két helyiséget kifűtő berendezések-, hanem központilag vezérelt rendszerek, amelyek egy nagyobb lakás, ill. ház fűtését szolgálják. A cserépkályha egyben biztosan különbözik a többi fűtéstől: stílusa és hangulata van, a lakás dísze- egy igazi „bútordarab”. Ezt talán még azok sem vitathatják, akik esetleg nem ragaszkodnak hozzá.

A cserépkályhák használatuk során idővel kiégnek, elhasználódnak, melynek következtében elvesztik optimális hatásfokukat, hőtartó képességüket. Ezért bizonyos időközönként át kell építeni őket, amely a belső szerkezet felújítását jelenti. Erre azért is van szükség, mert ha ezt a műveletet elmulasztják, akkor a külső csempeburkolat is sérülhet. A kályhacsempe viszont megfelelő használat és karbantartás mellett akár egy életen át is szolgálhat, és ez a mai fogyasztói társadalomban nem egy elhanyagolható szempont.

A cserépkályhák élettartama különböző lehet a használat intenzitásától és a fűtőanyag fajtáitól függően. Általában a szén- és fatüzelésű (vegyes tüzelésű) kályhákat 8-10 évenként, a csak fatüzelésű kályhákat 15 évenként, ill. a gáztüzelésű (HÉRA) kályhákat 15-20 évenként át kell építeni, belsejüket fel kell újítani.

A fűtés során belső járatok sérülnek, eldugulnak, a samott téglák eltöredeznek, a csempebélések kiégnek, melyek hatásfok csökkenést eredményeznek. A hatásfok csökkenés azon mérhető le, hogy nő a felfűtési idő és csökken a hőtartó képesség. Ha ezek a jelek mutatkoznak, a kályha átépítésre, illetve felújításra szorul. A felújítás menete abból áll, hogy a kályhákat lebontják a talpazatig, majd a csempéket kipucolják, a régi bélésektől megtisztítják. A járatokat alkotó téglákat, samott téglákat sittként elszállítják. Miután a bontás és tisztítás megtörtént, újra elkezdik építeni a csempesorokat, közben beépítve új anyagból készült járatokat és béléseket. Ez a felújítás újabb 15-20 évvel megnöveli – olvasóink remélhetőleg kedvenc- cserépkályhájának élettartamát és javítja hatásfokát.

Gáztüzelésű cserépkályha

A cserépkályhák fűtésük szerint különbözőek lehetnek, amelyek miatt belső szerkezetük is különbözik egymástól. A gáztüzelésű cserépkályha egyesíti a praktikus, kényelmes gáztüzelést és a cserépkályhákra jellemző jó hatásfokú hőtartó és hő leadó képességet.

Az 1960-as, `70-es években nagyon elterjedt a gáztüzelés, az olcsó gáznak köszönhetően, amely igaz volt a cserépkályhákra is. Sajnos abban az időben gyakorlati tapasztalat nélkül és egyéb szabályok hiányában történtek helytelen bekötések, amelyek balesetet eredményeztek.

Azóta azonban a szabályozásoknak és az új modern automata készülékeknek köszönhetően, egyre biztonságosabb ez a fűtési módozat is. A gáz bevezetése a cserépkályhákba akkor lehetséges, ha a szabályozásoknak megfelelő feltételeket betartják. A feltételek a következők:

  • a kéménynek a gáz bekötése esetén béleltnek kell lennie, erről a kéménybélelő cégtől kell szakvéleményt kapni a munka végeztével;
  • a cserépkályhának vegyes tüzelésű, állójáratú (két ajtóval rendelkező) szerkezetűnek kell lennie, amely nem lehet kormos, öreg, elhasznált állapotban. Erről szintén szakvéleménnyel kell rendelkezni, mégpedig cserépkályhástól kell azt kérni.

Miután a két szakvélemény és a megadott feltételek rendelkezésre állnak, nincs akadálya a gáztüzelésnek a cserépkályhákban, persze abban az esetben, ha erre a lakás gázrendszere alkalmassá teszi.

Azonban, ha a kályha öreg, kiégett állapotban van, vagy fatüzelésű, akkor minden esetben a gáz bekötése előtt át kell építeni, mert ilyen formában gáztüzelésre nem alkalmas, és nem adható meg rá a szakvélemény. Az átépítés a korábban elmondottak alapján történik.

Top