You are here

A dugulás néhány apró praktikával eredményesen megelőzhető!

dugulás

Sokan hajlamosak úgy tekinteni a vizesblokkokkal kapcsolatos leggyakoribb problémákra, mint amik kikerülhetetlenek. Jönnek, lecsapnak, aztán a háztartás tagjai nyakig állhatnak a pácban vagy éppen a vízben. Ám ez az elgondolás távol áll a valóságtól, a gondok többsége ugyanis prevencióval egy az egyben kivédhető. Igaz, ehhez egy kis odafigyelés elengedhetetlen!

Félre a vegyszerekkel!

A dugulás egyik legfőbb okozója a túlzott koncentrációban használt vegyszer. Főleg mosogatóknál figyelhető meg ez a jelenség, amikor a tányérok tisztává varázslása közben megbillen a mosogatószeres flakon, és a habzó anyagból túltolt mennyiség kerül a lefolyóba. Az ilyen módon felgyülemlett matéria végül nem képes elfolyni, azaz a dugulás duguláselhárítás, mint feladat, kikerülhetetlenné válik. Ez az a helyzet, amit több szempontból is érdemes megelőzni. Egyrészt kifejezetten sokat lehet spórolni a mosogatószer árán. Másrészt a dugulás kezelése sem olcsó mulatság, tehát ezen a fronton is jelentős anyagi muníció takarítható meg. Ráadásul az idegeskedés, frusztráltság is egy az egyben parkolópályára kerülhet.

A mosogatás amúgy bőven tartogathat kockázati tényezőket, már ami a lefolyó eldugulását illeti. Az ételmaradékok például simán fennakadhatnak. Ezért érdemes még a mosogatás előtt a kukába kidobni a maradványokat, amik így, vízzel feloldódva nem juthatnak be a rendszerbe. Ami pedig az erőteljes zsíroldókat illeti: kifizetődő taktika egyrészt visszafogottan bánni az adagolásukkal, másrészt kivárni az oldódást, de lehetőleg nem úgy, hogy a lerakódások végül a mosogatótálcában kössenek ki.

Mi az, ami még sokat segíthet a témában?

Évente egy tisztítással gyakorlatilag bebiztosítható – a fentiek betartásával – a dugulásmentes konyhai élet. A szakszerű eljárásnak köszönhetően a csövek tökéletes átjárhatósága borítékolható, akárcsak a fennakadások vagy komplett elzáródások nélküli mindennapok, amelyek valódi értéke kétségtelenül felbecsülhetetlen.

Top