You are here
Home > Szauna >

Mi a bio szauna lényege?

bio szauna

A finn szauna az egyik legnépszerűbb szaunázási forma, a bio szauna pedig ennek egy kíméletes változata. Soft szaunaként is ismert, előnye, hogy olyan személyek is használhatják, akik egészségi állapotuk, vagy egyéb okok miatt mellőznék a hagyományos szaunákat.

Mit kell tudni a bio szaunáról?

A bio szauna a finn szauna olyan változata, amelynek kabinjában jóval alacsonyabb hőmérséklet, és könnyebben elviselhető páratartalom található. Míg a finn szaunák kabinjában a hőmérséklet 70-100 Celsius fok környékén mozog, addig a bio változatban jóval alacsonyabb a hőmérséklet, nagyjából 40-60 Celsius fok. A hőmérséklet mellett különbség a páratartalom is, a finn száraz szaunában a 6-15 százalék, a bio szaunában ez jóval magasabb, 25-40 százalék. Miért, és miben van ennek jelentősége kérdezheti a laikus kezdő szaunázó? A bio szauna körülményei kevésbé terhelik meg a szervezetet, ugyanakkor az előnyös hatása, mint például a feszültségoldás, a méregtelenítés, és az anyagcsere élénkítő hatás ugyanúgy érvényesül.

Kinek ajánlható leginkább a bio szauna?

A bio vagy más néven soft szauna nagyon jól használható családi szaunaként kisgyerekes családoknál, és olyan idősebb korúaknál, akiknek a finn szauna forró levegője megterhelő lenne, vagy orvosilag nem ajánlott a számukra. Az egészségmegőrző hatása így is érvényesül, ráadásul alkalmanként hosszabb időt is eltölthetünk bent erőfeszítés nélkül. Mivel a bio szauna gyakran párosul aromaterápiával, fény és zeneterápiával, így kifejezetten ideális azok számára, akik kedvelik a finom illóolajokat illatát, és szívesen élnek a különböző színek gyógyító hatásával.

Tippek a bio szauna használatához

Alapvető nagy különbség nincs a finn és a bio használata között. Az utóbbi előnye, hogy egy szauna menetben 45 percet is eltölthetünk, ellentétben a finnel, ahol egy menetre maximum 20 perc javasolt. Az is különbség, hogy míg a finn szaunázás időtartama alatt nem ajánlják a folyadékpótlást, addig a bio szunában nincs akadálya az ivásnak. Szaunázás előtt legalább másfél órával együnk, inkább könnyű ételekből válasszunk. Nem javasolt éhgyomorra sem menni, ugyanakkor lázasan, betegen, és másnapos állapotban sem.

A kép forrása: kuengsauna.ch

Top