You are here

Homlokzati hőszigetelés? Erre az 5 dolgokra feltétlenül figyelj!

homlokzati hőszigetelés

A lakásfelújítási teendők egyik vezető típusa a homlokzati hőszigetelés. Nem csak az ingatlan esztétikájára van hatással, hanem az energiahatékonyságra is. Ez utóbbi az elsődleges szempont, mely mentén a munkálat mellett döntenek az ingatlantulajdonosok.

Mire érdemes fokozottan ügyelni a homlokzati szigetelés kapcsán? Milyen hőszigetelő rendszer az ideális? Mi a különbség a polisztirol és a grafitos hőszigetelés között? Mikor javasolt a kőzetgyapot mellett letenni a voksot?

Tarts velünk, és tervezd meg segítségünkkel a szigetelés lépéseit!

1. Nem mindegy a garancia időtartama!
Ahogyan a műszaki cikkek kapcsán sem mindegy, mennyi garanciát vállal azokra a gyártó, úgy a
hőszigetelés területén is kiemelt jelentőséggel bír ez. A szakemberek azt javasolják, hogy a kivitelezés során kizárólag egyetlen gyártótól származó rendszer kerüljön alkalmazásra, hiszen rendszerint ez a feltétele a rendszergaranciának. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így akár 25 éves garancia is elérhető, ami korántsem elhanyagolható szempont a homlokzati hőszigetelés teendőit, és persze a vele járó költségeket illetően.

2. Hőszigetelő képesség a költségcsökkentés szolgálatában
A legtöbben azért döntenek a homlokzati szigetelés mellett, mert így a fűtési és a hűtési költségek csökkentése érhető el. A havi rezsin jelentős összegek spórolhatóak meg egy megfelelően hőszigetelt ingatlan esetében. Alapvetően elmondható, hogy a hőszigetelő rendszer vastagsága határozza meg a hőszigetelő képességet, de ma már vannak olyan alapanyagok, melyek némileg vékonyabb rétegben is képesek az optimális végeredményt biztosítani. A grafitos hőszigetelő rendszer speciális helyekre éppen úgy alkalmazható, mint akkor, ha vékonyabb hőszigetelést szeretnénk azonos hőszigetelő képességgel választani.

3. Fókuszban a részletes árajánlat
Sokan ott csúsznak el, hogy nem figyelnek a kezdeti árajánlatra, és annak mindenre kiterjedő jellegére. A hőszigetelő rendszer elemei nem merülnek ki a lemezekben és a ragasztó tapaszokban.
Annak szerves részét képezi az erősítő háló, a dübelek, a vékonyvakolat, sőt, az indító sín, az élvédő és a lábazati rendszer felépítéséhez alkalmas XPS lemez, valamint a vakolat sem hiányozhat az árajánlatból.
Mivel homlokzatról van szó, ezért a választani kívánt színek és az azok optimális alkalmazhatóságához szükséges készítmények is az árajánlat részét kell, hogy képezzék. Az alapanyag árakon túl a munkadíj is jelentős összeget képes felemészteni, így annak tervezhetősége sem elhanyagolható. Az állványozás, a sitt elszállítása, az anyagok kiszállítása, és természetesen az érintett terület rendezése is fontos szempontnak számítanak.

4. Azok a bizonyos kritikus határidők

A megbízható szakemberek ismérve a határidők tartása. Sajnos mégis gyakran előfordul, hogy ez nem sikerül. Az előzetes árajánlat és szerződés átbeszélése kapcsán rendkívül fontos tehát, hogy az esetleges csúszásról és annak jogi következményeiről, a kötbér-fizetési kötelezettségről is essen szó. Ennek köszönhetően egy sornyi későbbi problémás helyzet kerülhető el.

5. Láss tisztán a költségekben!
Ahány szakember, annyiféle módon történik az elszámolás. Nem mindegy, hogy nettó vagy bruttó
árat mond a profi, mint ahogyan a fizetés módjáról, határidejéről sem árt bővebben tájékozódni. Vannak, akik négyzetméter alapján számolják el a munkát, mások az elvégzendő feladatok jellegéből adódóan számítják ki, mennyi lesz a számla végösszege. Akár hőszigetelés kalkulátor segítségével is tájékozódhatsz arról, hogy általában milyen kiadásokkal lehet számolni a homlokzati szigetelő rendszerek kapcsán. Ne feledd, az előre tájékozódásnak hála kevésbé érhetnek meglepetések a későbbiekben!

Támogató cikk: Homlokzati Hőszigetelés.hu csapata

Top