You are here
Home > Szauna >

Hasznos információk az infraszauna vásárlásához

infraszauna vásárlás

A szauna vásárlása előtt érdemes felmérnünk, milyen igényeink vannak, illetve azokat milyen megoldásokkal érhetjük el. Ugyanis ma már számos olyan megoldás van, amellyel személyes elképzeléseinket megvalósíthatjuk.

Előnyben részesíthetjük akár a régi, hagyományos finn szaunát, illetve a manapság közkedveltté vált infraszaunát. Az előbbi működésének lényege, hogy a kályha gőze felfűti a kabint, ezáltal magas hő keletkezik. Ezzel szemben az infraszauna kabinjában sokkal kellemesebb hőmérséklet uralkodik, mivel az infrasugarak nem fűtik fel olyan mértékben a teret, mint a finn szauna.

Számos olyan eset létezik, melynél nem ajánlatos a hagyományos szaunázás (rákos megbetegedések, rosszindulatú daganatok, lázas megbetegedés, epilepszia súlyos esetében, valamint szívelégtelenség, magas vérnyomás, tüdőbaj, és szívritmuszavar felmerülésekor).

Bár a terhesség, magas vérnyomás és fertőző betegségek esetében az infraszauna is elkerülendő, de a hagyományos, finn szaunával ellentétben mégis több érv szól az infraszauna mellett, mint az elődje mellett, ugyanis abban kellemesebb hőmérséklet uralkodik, ezáltal használata élvezetesebb, és valódi kikapcsolódást jelent a szaunázók számára.

Ma már többféle infraszauna létezik, hiszen kapható különböző méretben, 1,2,3 és akár 4 személyes szauna is, ugyanakkor a hőtermelést végezheti carbon, kerámia vagy turmalin sugárzó is.

Az infraszauna kezdeti szakaszában kerámia sugárzókkal termelték a kabin hőjét, ám későbbiekben ezt felváltotta a carbon bevonat, melynek hosszabb az élettartama, illetve hatékonyabban fejti jótékony hatásait. Ezt támasztja alá az, hogy míg a kerámia infrakabinban eltöltött idő alatt az emberi szervezetből kibocsátott verejték 98%-a víz, és csupán a fennmaradó 2% alkotja a méreganyagokat, addig a carbon bevonatnak köszönhetően ugyanennyi idő alatt 20% méreganyag csapódik ki a szervezetből. Ez a fokozott hatékonyság annak köszönhető, hogy a carbon sugárzó nem a levegőt melegíti fel, hanem a test felületét, a bőrt, így akár az infrasugarak 4 cm mélyre is behatolnak a szervezetbe.

Már egyszeri használat alkalmával (fél óra) elégethetünk akár 350-400 kalóriát is, mivel felmelegedett szervezetünkben az erek kitágulnak, a vérkeringés szabaddá válik, így az anyagcsere felgyorsul. A turmalin sugárzó legfőbb jótékony hatása, hogy lúgosít, mivel ez a féldrágakő bevonat negatív ionokat, valamint infravörös sugarakat képez, ezáltal az oxigén megkötését is fokozza szervezetünkben.

Ez a hatás manapság nem elhanyagolandó, hiszen a rákmegelőzés szempontjából is előrelépést jelenthet. Az orvostudományban ugyanis ma már tény, hogy a rákos sejtek képződése savas közegben történik. Japán orvosok is felismerték a lehetőséget a turmalin bevonatú infraszaunákban, hiszen előszeretettel alkalmazzák a gyógyászatban.

Top