You are here
Home > Kert >

Fehér liliom

fehér liliom

A fehér liliom a nyári kertek egyik legpompásabb virága, hazánkban is igen népszerű. A liliomhagymák ültetési ideje szeptemberben vagy októberben aktuális. Napos és félárnyékos helyeken szépen fejlődik. Habár fagyálló, a földben maradó hagymákat érdemes mulcsozással védeni.

Tippek a fehér liliom ápolásához

A fehér liliom (Lilium candidum) madonnaliliomként is ismert évelő hagymásnövény. A liliomfélék népes családjába tartozik, már az ókorban is termesztették, és valószínűsíthetően Kis-Ázsiában és a mediterrán vidékeken terjedt el, ahonnan a rómaiak, később a keresztes lovagok közvetítésével került Európa különböző területeire. Különlegességét az egy méteres száron növő illatos virágai nyújtják. A tölcsér alakú virágok május-június- július között nyílnak. Egy-egy száron általában 5-10 virág látható.

A fehér liliom ültetése

A legtöbb liliom számára az enyhén savanyú talaj ideális, viszont a fehér liliom nagyon kedveli a meszes talajt. A virághagymákat jó vízelvetetésű, laza szerkezetű ültetőföldbe ültessük, napos félárnyékos és lehetőleg szélvédett helyre.

madonnaliliom

Amennyiben árnyékba, illetve szeles helyre telepítenénk, a neveléséhez támasztékra van szüksége. Az ültetéshez 10-15 cm mély gödröket ássunk. A virágföldhöz érdemes kevés szerves trágyát is keverni. Általában mérsékelt vízigényű, de aszályos időszakban rendszeresen öntözzük. Ügyeljünk arra, hogy a földje ne legyen kiszáradva, de a pangó vizet nem kedveli.

A fehér liliom gondozása

fehér liliom

A fehér liliom ritkán, havi egy alkalommal igényel tápoldatozást. Az elvirágzott virágfejeket távolítsuk el. Fontos, hogy a szárait ne vágjuk vissza, hagyjuk teljesen elszáradni. A hagymákat nem kell ősszel kiszedni, viszont az erős fagyoktól érdemes mulcsozással (fenyőkéreggel, vagy lombbal) védeni.

Top