You are here
Home > Fűtés >

A szivattyú választás 5 fő szempontja

Egy olyan eszköz vásárlása mint a szivattyú körültekintést igényel. Bármilyen szivattyúra van is szükségünk, legyen az egy magyar gyártmányú Elpumps szivattyú vagy a méltán híres Grundfos, az biztos, hogy nem szeretnénk majd évente lecserélni vagy állandóan javíttatni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük néhány szempontot szem előtt kell tartanunk. Az alábbiakban ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

1.   Mindennek az alapja: milyen célra szeretnénk majd használni a szivattyút?

Ez dönt el szinte mindent. Teljesen más körülmények között dolgozik egy fűtési keringető szivattyú, mint egy szennyvíz szivattyú vagy egy ásottkút szivattyú. Ha megvan, hogy milyen területen szeretnénk dolgoztatni a szivattyúval, akkor fontos annak felmérése is, hogy milyen hőmérsékleten, milyen közegben lesz a szivattyú.

Ha olyan vizet vagy más folyadékot tervezünk szivattyúzni vele, amiben vannak kis szennyeződések, részecskék, akkor mindenképp olyan szivattyút kell választani, ami elbír ezekkel. A medenceszivattyúnak például rendszerint szűrővel is rendelkeznie kell ahhoz, hogy a medence vizébe hullott levelek és nagyobb szennyeződések ne károsítsák a szivattyút.

Ha felnézünk valamelyik szivattyú webáruház honlapjára, akkor ott tematikus elrendezésben is megtalálhatjuk a szivattyúkat olyan kategóriákkal mint: öntözőrendszerek, fűtéstechnika, épületgépészet, medencetechnika, gázolaj szivattyúk és még sorolhatnánk. Lehet, hogy elsőre nem is gondoltuk volna, de a szivattyúk az élet számos területén jelen vannak az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át a háztartásokig.

Az iparban a nagy tartályokban lévő folyadékok mozgatására, számos gyártási folyamatban vesznek részt a szivattyúk. A ház körül pedig a nyomás fokozására, a fűtéshez, az öntözőrendszerhez, a kis tavakhoz, szökőkutakhoz vagy medencékhez használhatjuk.

2.   Milyen az otthoni áramhálózatunk, elbírja-e majd a szivattyút?

Minden egyes szivattyúnak más a teljesítménye, más az áramigénye, más a fogyasztása. Mielőtt beszereltetünk otthonra egy szivattyút, érdemes szakemberrel felméretni, hogy az adott hálózat elbírja-e. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az adott célra (például egy fúrt kútba) nem kell ipari közegre tervezett szivattyút tenni, mert túl sok lesz ahhoz a feladathoz.

Előfordulhat az is, hogy az otthoni hálózat fejlesztésre átalakításra szorul a szivattyú beüzemelése előtt.

3.   A kiválasztott szivattyúra van-e garancia?

Nem mellékes szempont ez sem, hiszen nem olcsó mulatság egy márkás, jó szivattyú. Ha valami probléma adódik vele, akkor biztosítékként ott van a garancia, ami véd minket, vásárlókat. Érdemes tehát áldozni rá, ha meghosszabbítható az alapgarancia. Egyes webáruházakban a vásárlás folyamán meg tudjuk adni, hogy hány hónap vagy év garanciát szeretnénk kérni az adott termékre. Ha ez idő alatt javításra szorul az eszköz, akkor ezt egyszerűen meg tudjuk oldani.

A garancia igénybevételéhez minden esetben fontosak a különböző dokumentumok, amik a vásárlást és magát a garanciát hitelesítik, ezeket tegyük el, és őrizzük gondosan.

4.   A szivattyút kínáló cég vagy webáruház biztosítja-e a szervizt és beüzemelést?

A garancián túl az sem hátrány, ha olyan helyről szerezzük be a szivattyút, ahol a szervizelést is meg tudják oldani, így probléma esetén nem nekünk kell sürgősen szakembereket keresni. A szivattyúk rendre olyan területeken dolgoznak, ahol hibásodás esetén komoly bosszúságot, gondot tudnak okozni. Gondoljunk csak arra, ha a tél közepén leáll a fűtési keringető szivattyú.

A szivattyúk beszereléséhez és szervizeléséhez is megbízható céget válasszunk. A legjobb és legminőségibb szivattyút is tönkre lehet tenni a nem megfelelő használattal, vagy akkor, ha nem szakszerűen kötötték a rendszerbe. Ez pedig át is vezet a következő szemponthoz, ami a márkák és a minőség.

5.   A kiválasztott szivattyú megbízható márkájú?

A szivattyúk piacán is megvannak azok a megbízható márkák, amikkel nem lőhetünk mellé. A Grundfos talán az, amelyik a legtöbbeknek ismerős lehet. Szerencsére számos olyan kiváló magyar márka is elérhető már a piacon, amik vásárlásával a hazai gyártókat támogathatjuk. Ráadásul ugyanolyan minőséget kapunk a pénzünkért.

Az Elpumps szivattyúk például tökéletesen megállják a helyüket a piacon. Az 1994-ben alakult Kft. központja Fehérgyarmaton található. A több mint 20 éves fennállásuk alatt a folyamatos fejlődés és a fogyasztói igények széleskörű monitorozása jellemezte a vállalatot, ami így lépést tud tartani a legmodernebb technológiákkal.Nemcsak a szivattyúk gyártási folyamataiban törekednek a maximumra, de a választott anyagok terén is. Kínálatukban rendkívül sokféle szivattyú megtalálható.

Akár házi vízellátó rendszert is be tudunk szerezni náluk. A fenntartható vízhasználat kétségkívül a következő évtizedek legnagyobb feladata lesz. Már most is érezzük a klímaváltozás azon folyamatait, melyek vizeink mennyiségére és minőségére vannak hatással. Egy fúrt kút és a hozzá tartozó szivattyú vagy házi vízmű segíthet abban, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatva a vezetékes víznek. Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk nyáron, hogy bizonyos településeken vízkorlátozást kénytelenek bevezetni.

 

Top