You are here
Home > Kert >

Körömvirág

Körömvirág

A kerti körömvirág nem csak a kertet díszíti hónapokon keresztül, de fontos gyógynövény is egyben. A gondozása nem bonyolult, jól tűri a szélsőséges időjárási körülményeket, a szárazságot és a fagyot egyaránt. Általában késő őszig hozza az élénksárga színű virágait. A magok ültetésére ideális a március és az április, ezért érdemes a vetőmagok és az ültetéshez szükséges egyebek miatt egy gazdaboltot felkeresni.

Kerti körömvirág jellemző tulajdonságai

A körömvirág (Calendula officinalis) egyéves lágyszárú növény, az elágazó szár nagyjából fél m hosszúra nő meg. Világoszöld, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik. Szépségét az élénk színű sárgás-narancsos árnyalatú virágainak köszönheti. Számos fajtája van, igen kedveltek a pirosas narancsos virágot hozó ’Balls Orange’, és a ’Claudia’ fajták.

Miért fontos növény a körömvirág?

A körömvirág ültetése és a termesztése a 12. századba nyúlik vissza, gyógynövényként és karotionidokban való gazdagsága miatt festés céljára termesztették. Gazdag különböző flavonoidokban is, a teljes növény (a virág, levél, mag, gyökér) különféle célokra feldolgozható.

Körömvirág

Miért jó választás a körömvirág?

  • Könnyen termeszthető

Számos oka van, egyik, hogy a hazai viszonyok között szinte bárhol, és könnyen termeszthető – kivételt képeznek a párásabb területek, amely melegágya a körömvirág lisztharmatnak –.

  • Igénytelen

A gondozása nem bonyolult, jól tűri a szélsőséges időjárási körülményeket, a szárazságot és a fagyot egyaránt. A folyamatos virágzást serkenthetjük egyrészt a folyamatos szedésével, illetve az elnyílt virágok visszacsípésével. Kártevőkre, betegségekre nem hajlamos, a legnagyobb ellensége a lisztharmat.

  • Kiváló napsütéses balkonra

Akár cserépbe, ládába is ültethető, mivel kedveli a meleget és a napsütést, gond nélkül cserépben balkonon is nevelhető.

  • A biokertek védelmezője

A gyökeréből kivont speciális anyagok csiga és fonalféreg űző tulajdonsággal rendelkeznek, így a biokertek nélkülözhetetlen növénye. Így vegyszer nélkül védekezhetünk a kellemetlen látogatók ellen.

Körömvirág ültetése

A körömvirág legegyszerűbben magvetéssel szaporítható. A magvetésre a március és az április ideális, a magokat akár ágyásba, szabadföldbe is közvetlenül szórhatjuk bele – illetve közvetlenül cserépbe, vagy ládába is vethetők. Leginkább a jó minőségű homoktalajt, és a középkötött talajt kedveli. A vetési mélység 2-3 cm. A kikelése után érdemes a töveket ritkítani (kb. 5-8 cm-re).

Körömvirág betakarítása

Nagyjából május vége és július eleje a betakarítás kezdete, amelyet sokáig az első fagyok beköszöntéig lehet végezni – de kizárólag a teljesen kinyílt virágokat lehet gyűjteni. Mivel a virágfejek igen érzékenyek ezért óvatosan bánjunk velük, és minél hamarabb szárítsuk ki, szellős, védett és árnyékos helyen. Amennyire igénytelen maga a növény, a szárított virága esetében számos tényezőre kell figyelni: hő, pára, és szag érzékeny. Az élénksárga szín titka, hogy a virágokat egymás mellett kiteregetjük, és a szárításhoz min. 35, max. 40 Celsius fok ideális, mivel a színanyagok egy része hőérzékeny. Majd ha teljesen kiszáradtak mindig zárt dobozban tároljuk a levegő páratartalma, és a külső szagok miatt.

Körömvirág

Körömvirág felhasználása

Azon túl, hogy fontos élelmiszeripari alapanyag (növényi festék), a magjából préselt olaj kiváló belsőleg fogyasztva különböző gyulladások esetén. Ugyanakkor a frissen szedett levelei és virágai salátaként is fogyasztható.

Krémalapanyagként a következő panaszok kezelésére alkalmas például:

  • bőrelváltozások
  • égési sérülések
  • sebek
  • visszeres panaszok

Jó tudni, hogy a körömvirágra sokan allergiásak, így az első használat előtt ajánlott egy kis felületen bőrpróbát tenni.

Top