You are here
Home > Magazin >

Hogyan védjük meg a játékosokat? Felelős kaszinózás és függőség kezelése

Milliók küzdenek szerencsejáték függőséggel világszerte, ami súlyos pénzügyi, mentális és kapcsolati problémákhoz vezethet. A felelős szerencsejáték gyakorlatok és a hatékony függőség kezelése kulcsfontosságú a játékosok védelme érdekében. Ezt a blogbejegyzést arra szenteljük, hogy megvizsgáljuk a figyelemzavar és depresszió lehetséges kapcsolatát a szerencsejáték-függőséggel, valamint a csalás elkerülésének módjait. Ez azért is fontos, mert az olyan vonzó ajánlatok, mint az Ice Casino promo code 2024 által adott bónuszok kiaknázása is vezethet túlzásokhoz. Áttekintjük a problémás szerencsejáték jeleit, az önkorlátozási lehetőségeket, és azon segítő szervezeteket, amelyek támogatást nyújtanak az érintetteknek.

A felelősségteljes szerencsejáték fontossága

Magyarországon csak az engedéllyel rendelkező és szabályozott szerencsejáték-szolgáltatók működhetnek legálisan. Tevékenységüket az állami Szerencsejáték Felügyelet (SZTFH) felügyeli és ellenőrzi. Az engedélyezett szolgáltatóknak be kell tartaniuk a felelős szerencsejáték alapelveit, mint például:

 • A szerencsejáték-függőség kialakulásának megelőzése;
 • A sérülékeny személyek védelme;
 • Önkorlátozási funkciók biztosítása.

Az engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatóknál szerzett nyeremények adómentesek a játékosok számára. Ezzel szemben az illegális, engedély nélküli szerencsejáték-szolgáltatóknál elért nyereményeket jövedelemadó terheli.

Az illegális szerencsejáték kockázatai

Az engedély nélküli, illegális szerencsejátékok súlyos kockázatokat rejtenek a játékosok számára:

 • Szerencsejáték-függőség kialakulásának veszélye;
 • A nyeremények elvesztésének kockázata;
 • Jogorvoslati lehetőségek hiánya.

Ezért rendkívül fontos, hogy a játékosok kizárólag a legális, engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatókat vegyék igénybe.

A problémás szerencsejáték jelei

A szerencsejáték-függőség egy veszélyes és káros szenvedély, amely súlyosan veszélyeztetheti az egyén és a család életét, a mértéke az enyhén problémás játékosoktól a kényszeres, patologikus játékosokig terjedhet. A függőség kialakulásához biológiai, pszichológiai és társadalmi okok egyaránt hozzájárulhatnak, mint például a genetikai hajlam, a rossz családi minták, a stresszkezelési nehézségek és a könnyen elérhető, egyre szórakoztatóbb és függőséget okozó szerencsejáték-élmények.

A szerencsejáték-függőség következményei súlyosak lehetnek, beleértve a fizikai és mentális egészség romlását, a pénzügyi csődöt, a társas kapcsolatok sérülését, valamint más káros szenvedélyek kialakulásának fokozott kockázatát, amely akár öngyilkossághoz is vezethet.

Következmény Leírás
Pénzügyi csőd A szerencsejáték-függő folyamatosan veszít pénzt, ami végül teljes anyagi romláshoz vezet.
Kapcsolati problémák A függőség tönkreteheti a családi és baráti kapcsolatokat.
Mentális egészségügyi problémák Depresszió, szorongás és más mentális rendellenességek alakulhatnak ki.
Öngyilkossági kockázat A kilátástalan helyzet miatt a függők egy része öngyilkosságot kísérel meg.

Magyarországon a problémás szerencsejátékosok aránya 4,3% volt 2018-ban, a legveszélyeztetettebb csoportot a falvakban vagy kisvárosokban élő 30-49 éves férfiak alkották.

Önkorlátozási lehetőségek

Az engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatóknak kötelezően biztosítaniuk kell az önkorlátozási funkciókat a játékosok számára. Ezek közé tartozik a befizetési és veszteség korlátok beállítása. A játékosok megadhatják, hogy:

 • Maximálisan mennyi pénzt kívánnak elkölteni egy adott időszakban (nap, hét, hónap).
 • Maximálisan mekkora veszteséget hajlandóak elviselni egy játékülés során.

Amikor a játékos eléri a megadott korlátot, a rendszer automatikusan letiltja a további játékot az adott időszakra.

A játékosok beállíthatják, hogy naponta legfeljebb mennyi időt töltenek játékkal. Amikor elérik a megadott időkorlátot, a rendszer automatikusan kizárja őket a további játékból aznap. A fentiek mellett még számos más beállítási lehetőség is van az online kaszinókban. Ilyen például a heti és havi játékidő és fizetési korlátozások is.

Önkizárás

A legsúlyosabb önkorlátozási lehetőség az önkizárás. Ilyenkor a játékos kéri, hogy egy meghatározott időre (akár évekre) teljesen kizárják a szerencsejáték-szolgáltatásokból. Ez idő alatt nem tud játszani, és nem léphet be a kaszinókba sem. Az önkorlátozási funkciók segítenek a játékosoknak felelősségteljesebben és tudatosabban játszani, elkerülve a túlzott veszteségeket és a függőség kialakulását. Az önkizárás egy remek funkció, azonban a kaszinókból már nagyon sok van, így, ha a játékosokon úrrá lesz a játékláz, akkor egyszerűen egy új kaszinóba regisztrálnak. Emiatt lenne célszerű egy olyan egységes adatbázis létrehozása, amelyben minden kaszinó benne van, és ha egy játékos kizárja vagy korlátozza magát, akkor az minden más kaszinóban is érvényes lehetne.

Szabályozás és segítségnyújtás

Számos civil szervezet és alapítvány segít a szerencsejáték-függőknek és hozzátartozóiknak Magyarországon:

 • Anonim Szerencsejátékosok Közössége: Önsegítő csoport, ahol a függők megoszthatják tapasztalataikat és támogatást kaphatnak a felépüléshez.
 • Kék Pont Drogkonzultációs Központ: Szakmai segítséget nyújt a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak.
 • Addiktológiai Kutató Intézet: Kutatásokat végez a szenvedélybetegségek terén, és terápiás programokat kínál.

A játékosoknak fontos lehetősége van a korlátok beállítására, amelyek segítenek felelősségteljes játékot folytatni. Az önkorlátozási funkciók lehetővé teszik, hogy a játékosok meghatározzák, mennyi pénzt kívánnak elkölteni és mekkora veszteséget hajlandóak elviselni. Ez segít elkerülni a túlzott játékot és a függőség kialakulását. Emellett számos segítő szervezet és alapítvány is rendelkezésre áll, amelyek támogatást nyújtanak a szerencsejáték-függőknek és hozzátartozóiknak.

Ezek a szervezetek szakmai segítséget, terápiás programokat és önsegítő csoportokat kínálnak a függőknek és hozzátartozóiknak. Az Anonim Szerencsejátékosok Közössége lehetőséget nyújt a tapasztalatok megosztására és a felépülés támogatására, míg a Kék Pont Drogkonzultációs Központ szakértői segítséget nyújtanak a szenvedélybetegségek kezelésében. Az Addiktológiai Kutató Intézet pedig kutatásokat végez és terápiás programokat kínál a szenvedélybetegségek terén.

Összegzés

A szerencsejáték függőség megelőzése nagyon fontos dolog, amelyet nemzetközi és hazai szinten is külön szervezetek segítenek és szorgalmaznak. Szerencsére viszonylag alacsony a magyar szerencsejátékproblémával küzdők száma, ami többek között annak is köszönhető, hogy csak egy tucat kaszinó működik, a kocsmai játékgépek, pókertermek pedig már régen megszűntek. Azonban megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

 

Top