You are here
Home > Kert >

Laskagomba otthoni termesztése

laskagomba

A laskagomba szinte egész évben megtalálható a piacokon és az élelmiszerboltokban. A csiperkegomba mellett kedvelt alapanyag, hiszen kiváló húspótló étel és rendkívül gazdag fehérjeforrás. Nemcsak nagyüzemi módszerekkel, hanem otthon a kertben is termeszthető. Fajtától függően évekig teremhet- megfelelő körülmények esetén – míg a teljes faanyagot le nem bontja.

A laskagomba jellemző tulajdonságai

A természetben a laskagomba  úgynevezett farontó gomba, hazánkban a lombos erdőkben vadon is megterem, a gyantát tartalmazó fenyőféléken kívül bárhol előfordul . Hasonlóan a többi gombafajhoz az az elsődleges feladata, hogy a beteg, idős és kidőlt fák maradványait- mint képződő természetes hulladékot elbontsa, biztosítva az életteret a fiatal fák számára. Leginkább gyertyánon, bükkön, fűzfán valamint nyárfán, nyírfán és bükkön fejlődik. Érdekessége a gombának, hogy egy teljesen különálló élőlénycsoport, se nem állatok és se nem növények, és speciális képletekkel szaporodnak.

laskagomba
Fotó: pannongomba.hu

A laskagomba termesztés a kertben

Előnye a csiperkegombával szemben, hogy laskagomba (Pleurotus spp.) jóval igénytelenebb és jobban alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Vegetatívan, ivartalan úton micéliummal is szaporítható. A kertben való termesztés nem igényel drága beruházást (alapanyagot, és eszközöket sem), otthon előforduló háztartási eszközzel, és odafigyeléssel biztosíthatjuk a család minőségi gombával való ellátását. Megfelelő körülmények esetén a faanyag 3-12 hónap szövődik át, ezt követően kezd a gomba teremni. A laskagomba otthoni termesztéséhez is fa alapanyagra van szükség. A kertben lévő gyümölcsfák közül a körte, alma és a diófa a kedvelt élettere.

A faanyaggal kapcsolatos tudnivalók

Ideális a nem túl régi, 50 százalék körüli nedvességtartalmú fa. Érdemes kísérletezni talajban hagyott tuskókkal, és feldarabolt farönkökkel egyaránt. A rönkök átmérője nagyjából 20-30 cm-es legyen, az ideális hossz 30-70 cm körül legyen. A fa kivágás után a megmaradó tuskón is termeszthetünk. Fontos, hogy a termőidőszakban a fának nedvesnek kell maradnia.

A faanyag előkészítése

Elsőként a faanyagba lyukakat kell fúrni körben egymástól 10-15 cm távolságra. Ebbe kerül a gomba szaporító anyag (csíra). Házi termesztésben pálcikacsíra használatos. Ez házilag is készíthető, de interneten is rendelhető kisebb kiszerelésben micéliummal átszőtt oltóanyag is. Szükség van barkácsboltban beszerezhető tiplikre- erre oltjuk rá a gombát, amelyet főzéssel sterilizálással kell előkészíteni. A micélium a pálcikacsírán lévő fehér bevonat. A pálcikákat az előkészített faanyagba helyezve beindul az átszövődés folyamata: a pálcika csírából a gomba micéliuma belenő a friss fába.

Beoltás, és a rönkök elhelyezése

Az oltásra több időszak ideális: egyrészt kora tavasszal a fagyok után, másrészt a legjobb nyár végén a nagy melegek után végezni.

A pálcikacsírákat helyezzük egyenként a lyukakba, majd megolvasztott viasszal zárjuk le, nehogy a csíra kiszáradjon. Ezután történik a rönk végleges helyre telepítése árnyékos területre, bokor árnyékába. Lényeg, hogy ne száradjon ki és tűző nap se érje. A rönköket a nedvesség megtartás miatt akár 1/3 részben földbe is áshatjuk. Nagy meleg esetén ajánlott párásítani, a rönk környezetét öntözni, vagy fóliával takarni.

A laskagomba termőidőszaka

Az első termőtestek általában ősszel jelennek meg a faanyagon, és a gombák a fagyokig fejlődnek. A termőidőszak aztán tavasszal folytatódik. Megfelelő körülmények esetén évekig teremhet fajtától függően, míg a teljes faanyagot le nem bontja.

A laskagomba táplálkozás-élettani hatása

A laskagomba táplálkozás-élettani hatása jelentős, mivel kiváló fehérjeforrás, és magas a D-vitamin tartalma, amelyre különösen a téli fényszegény időszakban van szükségünk. A konyhában változatosan használható fel, a legtöbb hússal készített ételben például pörköltben, fasírtban húspótlóként használható fel. Jó tudni, hogy a szedésérett méretet 2-3 nap alatt éri el, a hőmérséklettől függően. Azelőtt szedjük le, hogy a kalapszéle kiegyenesedne, mivel túlérett gomba az ételben rágóssá válik, de ennek ellenére fogyasztható.

(Forrás: kertihirmondo.hu)

Top