You are here
Home > Kert >

Tujafélék betegségei, kártevői

tuja

Az örökzöld növények a kert látványos díszei, azonban idővel a legtöbb kerttulajdonos azzal szembesül, hogy főként a tuják túl magasra nőnek. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a tujafélék a klímaváltozás miatt egyre érzékenyebbek a betegségekre, így igen gyakran látható, hogy vagy az egész növény, vagy csak egy-egy része barna. Bár a tuják gondozása nem bonyolult, a számos kártevője miatt nem árt védekezni, és a hosszú évek óta nevelt növény kondícióját fontos megőrizni.

A tujafélék betegségei, kártevői

Megelőzés

A tujaféléknek számos betegsége van, de a kártevők is sok bosszúságot okoznak. A kártevők elleni védekezésre elsősorban a megelőzés ajánlott. Rendszeres öntözéssel és megfelelő tápanyagellátással biztosítható a tujafélék jó kondíciója. Ajánlott minél hamarabb eltávolítani, és megsemmisíteni a szabad szemmel is jól látható fertőzött részeket. Gyakran tapasztalható, hogy a sorba ültetett hatalmassá nőtt tuják között mindig van 1-1, amely láthatóan beteg, és nem érthető, hogy a tulajdonosa miért nem válik meg tőle. Csak akkor sikeres a kártevők elleni védekezés, ha a szomszédos tulajdonosok együttesen lépnek fel.

Takácsatka

A takácsatka igen gyakori a kertben, különösen nyáron a száraz napsütéses időszakban szaporodnak el. A tujákra is veszélyes, mivel a szívogatásukkal legyengítik a növényt. A fertőzött leveleken a károkozást finom pókhálószerű képződmény mutatja, majd a levelek előbb kifakulnak, azután elszáradnak. A tél végi olajos lemosó permetezés segít az áttelelő tojás alak ellen. Továbbiakban a nyári őszi hónapokban speciális atkaölő szer alkalmazása javasolt.

Boróka-pajzstetvek

A leveleken csoportosan előforduló boróka-pajzstetvek igen gyakoriak a tujafélék körében. A károkozást a levélen látható apró szürkés foltok jelzik. A növény nedvét szívogatják, hatására a levél elveszti a színét, majd elszárad. Egy nemzedék fejlődik ki évente, nyár elején van a kirajzás, és a fiatal lárvák könnyen szétterjednek. A védekezésnek ekkor van szerepe, rovarölőszeres permetezés javasolt. Magát a károkozást lehet csak általában észlelni, és a kártevőt nem. Ajánlott rendszeresen metszeni a fertőzött hajtásokat és ágakat.

tujafélék

Vincellérbogár

Nem csak maga a vincellérbogár, de a lárva is károkat okoz. Általában a konténeres növénnyel jut be a kertbe. Sajnos a bogár ellen nem könnyű védekezni mivel éjszakai életmódot folytat, és gócokban szaporodik. A lárva úgy gyengíti a növényt, hogy a gyökerét rágják szét, és így pusztul ki a növény.

Fitoftórás gyökérnyak és gyökérelhalás

A fitoftórás gyökérnyak és gyökérelhalás egy gombafertőzés, általában a konténeres növénnyel jut be a kertbe. A tünete a barnulás (szövetelhalás). Gyengül a növény növekedése, látványosan romlik le az állapota, és idővel kipusztul. Fontos tudni, hogy a növény helyébe csak talajfertőtlenítés után ajánlott más növényt (cserjét, fát) telepíteni, mivel a gomba évekig életképes marad a talajban.

Szeirídiumos és pesztalotiopszios vagy botrioszfériás ág- és hajtáselhalás

A közelmúltban jelent meg a tuja és ciprusféléken, általában a rendszeres öntözés nélkül nevelt növényeket, főként a napos helyen álló, tartós szárazságnak kitett növényeket érinti. Elszórva elhalnak az oldalágak, és a fiatal hajtások pedig hirtelen elszáradnak, majd elhalnak. Csapadékszegény időszakban a betegség ellen a gyökérzónát áztató öntözéssel lehet védekezni. Érdemes gondot fordítani a rendszeres tápanyag utánpótlásra. A gombaspórák általában májustól októberig szóródnak ki, ekkor gombaölőszeres lombpermetezéssel lehet védekezni, érdemes tapadásfokozót is használni. Az elhalt oldalágakat minél hamarabb vissza kell metszeni, és megsemmisíteni. Mivel a többi fa is átfertőzhető a szerszámra tapadó gombafonalakkal, ezért pár percre az ollót áztassuk hypós oldatba a metszéskor.

Botrítiszes hajtáselhalás betegség

Egyre gyakoribb betegség a botrítiszes hajtáselhalás betegség, amely egy gombafertőzés – különösen a vízterület közelében lévő tujáknál és fenyőknél jelentkezik. A kertben található kerti tó, vagy medence okozta tartósan párás környezet szintén ideális terep a gombafertőzésnek. A már fásodott részt nem támadja. Tünete a zöld hajtások hirtelen legörbülnek, elhalnak. A károsodott hajtásvégeket le kell metszeni és speciális gombaölőszerrel kell védekezni.

Top