You are here
Home > Otthon >

Az energiatakarékos új otthon titkai

legvent

Az új otthon építése mindig izgalmas és bonyolult folyamat, amelyben sok tervezési és építési döntést kell meghozni. A részletekre való odafigyelés itt kulcsszerepet játszik, hiszen az egészség és a kényelem a tét. Az energiahatékonyság és az egészséges otthoni környezet teremtése azonban a kulcselemek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Itt jön képbe a hővisszanyerő szellőztetés, amely a modern otthonokban már szinte elengedhetetlen.

A központi szellőztető berendezés előnyei

Ismerd meg a központi szellőztető rendszert, ezt az innovatív megoldást, amely számtalan előnyt kínál, jelentős hatással van a család egészségére. Íme néhány kulcsfontosságú előny:

  1. Allergiák elleni védekezés: A hővisszanyerő mechanikus szellőztető rendszer hozzájárul az allergének, mint például a pollen, a por és a penész eltávolításához a levegőből. Az effektív légszűrés csökkenti az allergiás tüneteket és az asztmát, biztosítva egy egészségesebb környezetet. 
  2. A túlzott páratartalom csökkentése: A szennyezett levegő eltávolításával megszüntethető a túlzott páratartalom. Ez az előny hozzájárul a penész kialakulásának és a baktériumok fejlődésének megelőzéséhez, biztosítva a tiszta és friss levegőt minden szobában. 
  3. Kellemetlen szagok eltávolítása: A megfelelő szellőzés segítségével megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól otthonodban, mint például a főzés, a háziállatok vagy a vegyi anyagok szaga. A friss levegő tisztítja a belső légkört, és kellemes, barátságos környezetet teremt minden helyiségben.
  4. Radongáz felhalmozódásának megelőzése: A megfelelő szellőzés alapvető szerepet játszik a radongáz felhalmozódásának megelőzésében az otthonában. A radongázok veszélyesek lehetnek az egészségre, mivel tüdőrák kialakulásának kockázatát növelik. Egy hővisszanyerő mechanikus szellőztető rendszerrel biztosíthatja a megfelelő légáramlást, csökkentve a radon szinteket, ezzel védelmet nyújtva szeretteidnek. 
  5. A kilélegzett CO2 eltávolítása: A megfelelő szellőzés garantálja a kilélegzett CO2 hatékony kiszellőztetését a lakásból. Így a CO2 szint optimális marad, biztosítva egy olyan környezetet, ahol energiával telve érzed magad. 
  6. A jobb alvás minősége: A friss és tiszta levegő hozzájárul egy nyugodt és mély alváshoz. Észrevehetően javulhat az alvás minősége, és reggel úgy ébredhetsz, hogy készen állsz az új nap kihívásaira, bármilyenek legyenek is.

  7. Fokozott koncentráció: A friss levegő pozitív hatással van a gondolkodási képességekre és a produktivitásra. Amikor az oxigén tiszta, az agy több oxigént kap, ami javítja a koncentrációt, a mentális tisztaságot és a hatékony döntéshozatal képességét. 

Energiafogyasztás csökkentése a mechanikus szellőzéssel

A hővisszanyerő központi szellőztetés nem csak az egészségedet, de a pénztárcádat és a környezetet is védi. Hogyan? Felhasználja az energiát, a lecserél beltéri levegő hőjéből, ezért jelentősen csökkenti az energiafogyasztást és a fűtési költségeket.

Mindez pedig egy jelentős lépést jelent a csökkentett szén-dioxid lábnyom felé, ami kulcsfontosságú a környezetvédelemben.

legvent
Foto: ergovent.com

A hővisszanyerő mechanikus szellőzés működése

A központi hővisszanyerő szellőztető rendszer lényegében a központi szellőztető egységből és a légszállító csőrendszerből áll, amelyet az épület struktúrájába kell beépíteni. 

A központi egység irányítja az egész rendszer működését. A beltéri levegő minőségét mérő szenzorok segítségével, a rendszer optimális komfortértékelő paramétereket biztosít.

A szellőztető rendszer a ház belső terében lévő levegő cseréjét végzi: a szobákba friss levegőt vezet be és a használt levegőt kivezeti a fürdőkből és a konyhából. Egy hatékony hőcserélő segítségével a két levegőáram közötti hőátvitelt biztosítja.

A szennyezett meleg belső levegőből átveszi a hőt és átadja a friss, hideg beáramló levegőnek, ezáltal csökkentve a fűtési költségeket és javítva az otthon hőmérsékleti kényelmét.

 

Mikor ajánlott a szellőztető rendszer beépítése a lakásba

Fontos tudni, hogy egy hővisszanyerő szellőztető rendszer telepítése már az új otthon építési fázisában is mérlegelhető. Ez lehetővé teszi a levegőelosztó rendszer tökéletes integrálását az épület szerkezetébe, és az egész rendszer hatékonyságának optimalizálását.

Ráadásul egy ilyen rendszer hozzájárul az épület értékének növeléséhez és a környezeti hatás csökkentéséhez.

legvent
Foto: ergovent.com

Az esztétika szerepe: gipsz anemosztátok

Végül, de nem utolsósorban, a mechanikus szellőzésnek nem kell feltűnőnek lennie.  Az úgynevezett gipsz anemosztátok, azaz a mechanikus szellőző rendszerek légszelepei amelyeket a falba vagy a gipszkarton mennyezetbe lehet beépíteni, tökéletesen integrálódnak a belső térbe, modern és tiszta megjelenést biztosítva.

A gipszből készült anemosztátok azért különlegesek, mert ellentétben más anyagokból készült szellőzőrácsokkal, ezek szinte láthatatlanokká válnak, így teljes beltéri tervezési szabadságot biztosítanak. A felülettel azonos színűre festhetők, legyen az fal vagy mennyezet, így észrevétlenül beépülnek a lakás belső designjába.

Összefoglalva, az új otthon tervezésekor érdemes figyelembe venni a hővisszanyerő mechanikus szellőzési rendszert. Ez nemcsak egészségesebb és kényelmesebb környezetet biztosít, hanem energiahatékony megoldást is kínál, ami hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményezhet.

Ne várj tovább! Látogass el most az legvent.hu weboldalra, és kérj személyre szabott ajánlatot a központi szellőztető rendszerre, amely tökéletesen megfelel a családod igényeinek. Válaszd az egészséges életstílust új otthonodban!

 

Top