You are here
Home > Otthon >

Konvektor hőfokszabályzó hiba: Időben végezzük el a fűtőberendezés őszi karbantartását!

Konvektor hőfokszabályzó hiba

A hűvös őszi idő beköszöntével hamarosan megkezdődik a fűtési szezon. Azonban mielőtt üzembe helyeznénk a készüléket, feltétlenül végezzük el a biztonságos működtetéshez szükséges feladatokat. Ráadásul a konvektor hőfokszabályzó hibája csak cserével orvosolható.

Hasznos tippek a fűtési szezon kezdetén

A szeptember vége október eleje kiválóan alkalmas a gázkészülékek tisztítására. A hőmérséklet még csak éjszaka alacsony, jobbára a falak sem hűltek át, tartják a meleget.

Konvektor hőfokszabályzó hiba

Azonban ha túl sokáig húzzuk halasztjuk a próbaüzemet, akkor jó esély van arra, hogyha bármilyen probléma merülne fel, akkor fagyoskodva kell túlélnünk a javítás időszakot.

Az őszi tisztítás

Általában tavasszal a jó idő beköszöntével örömmel kapcsoljuk ki a fűtőberendezésünket minden egyéb karbantartás nélkül. Ha a készülékben nagy mennyiségű égéstermék maradt vissza, akkor ez a szennyeződés veszélyeztetheti a készülék biztonságos működését, emellett üzemképtelenné, és súlyos esetben életveszélyessé is válhat. Érdemes idejében szakembert hívni, hogy a szükséges tisztítást, karbantartást elvégezhesse.

Teendők a próbaüzem előtt

A készülék belső tisztítását és karbantartását feltétlenül bízzuk szakemberre! A külső burkolat portalanítását elvégezhetjük, valamint de a burkolat megbontása nélkül elérhető helyeken kiporszívózhatjuk a nyáron lerakódott port, de a belső helyekre csak szakember nyúljon.

A próbaüzem során felmerülő hibák

A fűtési szezon kezdetekor próbafűtéssel győződhetünk meg, hogy a készülék képes-e elegendő hőt előállítani. A tisztítás után egy napra, vagy legalább estétől reggelig indítsuk be a fűtést, és figyeljük, hogy tapasztalunk-e valamilyen hibát, vagy működési rendellenességet. Ha úgy érezzük, hogy nem elég meleg a konvektor, vagy a radiátor, akkor ez a hőfokszabályzó hibájára utal. Ilyenkor a készülék előbb kapcsol ki, mint a beállított érték. A probléma nem egyedi, másfajta fűtőberendezésnél például gázkazánok esetében is előfordul. Általában nem javítható, csak csere útján oldható meg, szigorúan szakember által.

Konvektor hőfokszabályzó hiba

Konvektor próbaüzeménél feltétlenül figyeljük meg, hogy nem hallunk-e szokatlan hangokat, vagy nem érzünk-e különleges szagokat. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük az őrláng színét, valamint azt, hogy a láng az égősor minden nyílása mentén színben és méretben egységes-e. A megfelelő szín az őrláng esetében a kékes árnyalat, ha inkább vöröses, az valamilyen szennyeződésre, vagy esetleg egyéb rendellenességre utalhat.

 

Top