You are here
Home > Kert >

Hasznos tippek egynyári növények ültetéséhez

Egynyári növények

Az egynyári növények előnye, hogy kedvező áron minden évben változatossá varázsolhatjuk velük a kertet. Számtalan féle és fajta közül választhatunk, és már egy kisebb teraszon is pompás színkombinációkat hozhatunk létre. A kiválasztásnál és az összeültetésnél ügyelni kell az igényeikre, ezért elsőként érdemes a lehetőségeinket figyelembe venni, mielőtt elcsábulunk a kertészetek vonzó kínálatától.

 Mit kell tudni az egynyáriakról?

Számtalan fajta egynyári növény vásárolhatunk akár méret, vagy szín szerint is, illetve a telepítés helyszíne és tájolása alapján. A kiválasztást befolyásolja, hogy árnyékos, vagy félárnyékos helyre szánjuk, de azoknak sem kell lemondani, akik csak tűző nappal érintett hellyel – balkonnal vagy terasszal rendelkeznek. Vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy melyik fajta tűri jól a tűző napot, mert általánosságban a nagy részük csak félárnyékos helyen érzi jól magát. A kert tervezésénél érdemes a jellemző fényviszonyokat felmérni – a falak és a fák nyújtotta árnyékot. A választást az is befolyásolja, hogy milyen öntözési lehetőség áll rendelkezésre, mivel ha vízigényes növényeket ültettünk, akkor azokról a forró esőmentes nyarakon és a nyaralás idején is megfelelően kell gondoskodni. Vagy például szeles helyeknél érdemesebb mellőzni a nagyvirágú, törékeny szárú, vagy a magasra növő növényeket.

Egynyári növények

Milyen egynyári fajtákat választhatunk?

Fagytűrő egynyáriak

A fagytűrő egynyáriakra egy tenyészidőszak jellemző, igaz csak rövid ideig díszítik a kertet, a szezon végére a növények teljesen kimerülnek. Előnye, hogy kevés ráfordítással színpompás virágágyat hozhatunk létre. Népszerű fagytűrő egynyári a szarkaláb, a kaliforniai mák, a búzavirág, kerti körömvirág, tatárka, ezek kezdők számára is ajánlhatók. Tavasszal magvetéssel szaporíthatók közvetlenül a kert talajába vethetők. Az elvetett magok gyorsan kikelnek, és növekedésnek indulnak. Ha már kb. 6-8 cm-esek, akkor kissé meg is ritkíthatjuk, csak az erőteljesebb töveket hagyjuk meg. Nyáron egészen őszig folyamatosan és bőségesen virágoznak. A beérett és elszóródott magjaik pedig a következő évben kikelhetnek.

Fagyérzékeny egynyáriak

A fagytűrő egynyáriakkal ellentétben a fagyérzékeny egynyáriakat fűtött melegházakban nevelik, nem vethetők közvetlen a talajba. Jellemzően azokról a fajtákról van szó, amelyeket tavasszal virágos palántaként vásárolunk meg és ültetünk el – petúniák, bársonyvirág, begóniák, verbénák, fukszia, csalánvirág, stb. Ezek a fajták is igen gyorsan fejlődnek és sok virágot növesztenek. Általában erkélyládába, ágyásba, cserépbe, dézsába ültetjük, a futó fajták igen dekoratívak kaspóba, és függőkosárba telepítve. A tenyészidő alatt folyamatosan kell gondoskodni a locsolásukról és a tápanyagutánpótlásról.

Egynyári növények

Hogyan válasszunk palántát?

Sokan vásárláskor csak a színekre koncentrálnak, de az is fontos, hogy mikor van a virágzási idejük: a kert akkor lesz harmonikus, ha a virágzás nem egyidőben, hanem folyamatosan történik.

Hiba, ha csak az éppen látható virágok száma alapján döntünk, válasszunk erős palántatövet, az is jó jel, ha további bimbók is látszanak már rajta. Nem érdemes megvásárolni a leakciózott fonnyadt és aszott palántákat sem.

Az ágyás előtervezése papíron

Sokkal gyorsabb lesz a vásárlás, és tökéletesebb a végeredmény, ha előzetesen megterveztük egy papíron. Különösen a nagyobb kertekben van jelentősége, hogy hova milyen fajtákat, mennyit, és milyen színű virágokat ületünk össze. Fontos a méret is, hiszen az egynyáriak is változatos magasságúak: ha a magasabbat ültetjük előre, akkor mögé kerül az alacsonyabb, amely így takarásba kerül. Ha kerítés mellé ültetünk, a magasabbak kerüljenek hátulra és az alacsonyabbak előre, így tud igazán a szépségük érvényesülni.

Az egynyáriak helyes gondozása

Az egynyáriak hosszú és bőséges virágzásának titka a folyamatos öntözésben és tápanyag utánpótlásban rejlik. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fajta általában nem bírja a pangó vizet, ezért mindig öntsük ki a cserép alól és a kerámia kaspókból a felesleges öntözővizet, vagy olyan edénybe ültessük, amely a felesleges vizet elvezeti.

 

 

Top