You are here
Home > Szobanövények >

A bögrés kávécserje kitűnő ajándék nem csak a kávé rajongóknak, de a hobbikertészeknek is

Coffea arabica - kávécserje

A kávécserje az egyik legnépszerűbb ajándék, amellyel nem csak a kávék szerelmeseinek, de a zöld növények kedvelői számára is örömet okozhatunk. A tetszetős kaspókban, bögrében nevelt növényből idővel, és kevés gondozással mutatós szobanövényt nevelhetünk. A kinőtt bögrében pedig naponta fogyaszthatjuk el a kellemes aromájú élénkítő italunkat.

A kávécserje (Coffea arabica) általában a legtöbb virágüzletben kapható, a mutatós növény meghálálja a gondoskodást, és évekig díszítheti az otthonunkat. Szubtrópusi éghajlatú területekről származik, az egész világon népszerű. Kis helyigénnyel rendelkezik, így pár év alatt is csak maximum 1 méteresre nő meg. Mély erezetű, dús zöld levelekkel rendelkezik, ideális feltételek mellett illatos fehér virágokat is hozhat tavaszonként.

A kávécserje gondozása

A kávécserje kedveli a napfényes világos helyeket, de a tűző napfénytől azért védeni kell. Jó időben szabadtéren is tarthatjuk, de félárnyékos helyet válasszunk a számára. A hideget nem jól tűri, így mikor elkezd a napi hőmérséklet 15 Celsius fok alá csökkenni, feltétlenül vigyük vissza a lakásba.

A kávécserje gondozásánál figyeljünk arra, hogy nem kedveli sem a túlöntözést, sem a kiszáradást. Érdemes a földjét folyamatosan nyirkosan tartani, akár permetezéssel is. A téli időszakot leszámítva, havonta 1-2 alkalommal tápoldatozzuk, legjobb megoldás, ha a tápoldatot az öntözővízzel elkeverve adagoljuk. Az átültetésére a tél vége, tavasz eleje a legalkalmasabb, de erre csak abban az esetben van szükség, ha láthatóan kinőtte az edényét. A föld szempontjából nincs különösebb igénye, tökéletesen megfelelő az általános (laza tőzeges) virágföld.

Problémák, amelyek gondozásra, vagy kártevőkre utalhatnak.

Annak ellenére, hogy nem nehéz gondozni, gyakran tapasztalható levélhullás, foltosodás.  Túl erős napfény okozhatja levelek széleinek bebarnulását, ilyenkor feltétlen gondoskodjunk az árnyékolásáról. A nagy melegben a levelei száradhatnak, ekkor helyezzük lehetőség szerint hűvösebb helyiségbe. Ha viszont a levelek hullását tapasztaljuk, akkor a fényviszonyokon kell javítani, világosabb helyre kell átmenetileg helyezni. A kávécserjék kártevője lehet akár a takácsatka, de a pajzstetvek is megtámadhatják. Megfelelő rovarirtószerrel kezelve könnyen megmenthető a növényünk.

Top