You are here

Kőműves munkálatok

komuves

A kőműves jellegű munkálatok egyik alaptípusa a betonozás, melyre leggyakrabban akkor van szükség, ha olyan szerkezeti elemet kívánunk készíteni, ahol nagy hangsúlyt fektetünk az időtálló és tartós kivitelezésre. Az épületek alapvető elemein kívül kerti építkezés során is előszeretettel alkalmazzák tartóssága miatt ezen építőanyagot, legyen szó akár járdák, kerítések, vagy betonoszlopok készítéséről.

A beton alapanyagának összetevői nagymértékben befolyásolják annak további teherbíró képességét, és azt a szilárdságot, amit a megbízható anyagtól elvár az azzal dolgozó. Elsősorban a benne levő cement mennyiségének függvénye, mennyire minőségi kötőanyagot kapunk. Az olyan épületek tervezésekor és építésekor, amikor rendkívüli jelentőséggel bír a betonelemek megbízhatósága, speciálisan erre a célra kialakított, úgynevezett vasbeton kerül alkalmazásra, mely abban különbözik a betontól, mint alapanyagtól, hogy annak belsejében vashuzal található.

Ha egy bizonyos formát szeretnénk beton segítségével kialakítani, zsaluforma felhasználása javasolt, ezzel ugyanis a kívánt méretre és formára alakítható a beton.

Rendkívül fontos a betonozás időzítése, a fagyos idő beálltával már semmiképpen sem érdemes a kültéri betonozásba belekezdeni, hiszen egy-egy fagyos éjszaka akár teljesen tönkre is teheti munkánkat. Bár bizonyos adalékanyagok segítségével megvalósítható a gyorsabb kötés, vagy a fagyállóság, de ennek ellenére időzítsük a járda vagy az autóbeálló betonozását a tavasztól őszig terjedő időszakra.

Akárcsak a többi kőművesmunka, vagy burkolási teendő esetében, a betonozás alkalmával is nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük elő a terepet, és az esetleges egyenetlenségeket simítsuk el, ha szükséges, akár gépi erő igénybevételével.

Top