You are here

Szobafestési tanácsok

szobafestes

A lakás felújítási teendők közül a legkézenfekvőbb a szobafestés, melyet érdemes évente elvégezni otthonunkban. A tisztasági szempontok mellett azért is hasznos e munkálat, mert évről-évre új színeket próbálhatunk ki környezetünk szebbé tételére. Mivel alapvetően nem egy bonyolult feladatról van szó, akár házilag is kifesthetjük szobáinkat. Új építésű ház esetében könnyű dolgunk van, hiszen nem szükséges a fal egyenetlenségeivel és az előző festékréteg eltávolításával foglalatoskodnunk.

Amennyiben azonban használt ingatlanról beszélünk, a későbbi szép végeredmény érdekében mindenképpen távolítsuk el az előző festéket a falról. A szobafestés talán legpiszkosabb része ez, hiszen a festék lekaparása roppant nagy porral jár. A kezeletlen falfelület egyenetlenségeit ezután glettanyaggal simítjuk el, majd simára csiszoljuk az egész falat. Ezt legkönnyebben csiszológép segítségével tehetjük meg. Előfordulhat, hogy háztartásunkban nem található ilyen, ebben az esetben tesznek jó szolgálatot a gépkölcsönzők. Természetesen, ha az ismeretségi kör egyik ezermestere szívesen kölcsönadná saját csiszológépét, éljünk a lehetőséggel.

Az így előkészített falra jöhet az alapozófesték, majd az ízlésünknek megfelelően kikevert színárnyalat. A színekkel egyébként bánjunk óvatosan, sötétebb tónusokat ne használjunk kis terekbe, hiszen csak még inkább szűkítenénk vele a helységet. Arra is érdemes ügyelni, hogy kisgyermekes családok se válasszák feltétlenül a rikító árnyalatokat, hiszen gyerekkori emlékeinkből mi is jól tudjuk, hogy a szabad falfelületek mennyire csábították rajztehetségünket.

Ne feledkezzünk meg arról az apró, ám a festés utáni takarítást nagymértékben megkönnyítő mozzanatról, hogy bútorainkat, a burkolóanyagokat, valamint a nyílászárókat fedjük le megfelelően, így sok utómunkálattól kímélhetjük meg e módon magunkat.

Top