You are here
Home > Ingatlan >

Kaució: Húsbavágó információk, tudnivalók a kaucióval kapcsolatban

kaukció

Habár az albérlet keresési roham kissé lecsendesedett, a jó elhelyezkedésű és kedvező árú albérletek egész évben pillanatok alatt elkelnek. A hideg idő beköszöntével – amellyel együtt járnak a magas fűtésszámlák- sokan elgondolkodnak, hogy érdemes lenne-e egy újépítésű, korszerű albérletbe költözni a belvárosi hatalmas belterű lakás helyett.

Az ingatlan bérlése során olyan kérdések merülnek fel, amelyre a bérbeadónak és a bérlőnek is egyaránt fel kell készülni. Ilyen például a kaució, vagy a bérleti szerződés kötelező és ajánlott kellékei, illetve a felmondással kapcsolatos tudnivalók. Manapság egyre gyakoribb a közjegyző által készített bérleti szerződés, amely főként a bérlő számára biztosít védelmet.

Mi az a kaució? Kaució jelentése

A kauciónak hívják hétköznapi nyelven az óvadékot, amelyre egyfajta biztosítékként a bérbeadó tarthat igény. Általánosságban a havi bérleti díj kétszerese, de nem ritka a háromszoros igény sem, de egyszeres összegű óvadék igényt is ki lehet fogni. Tudni kell, hogy a kaució nem része a bérleti díjnak- viszont a határozott idejű szerződés korábbi felbontása előtt a felek megegyezhetnek, hogy a bérlő az utolsó hónapokban „lelakja”, továbbá a szerződés lejártát követően visszajár- bizonyos feltételek mellett -.

Az albérleti szerződés és a kaució

Az írásos albérleti szerződést érdemes alaposan és pontosan megfogalmazni, a későbbiekben a kellemetlenségek kapcsán sokszor a nem körültekintően megfogalmazott szerződés miatt kényszerülnek a felek peres úton/peren kívül a joguknak érvényt szerezni.

A szerződés megkötését körültekintően kell végezni, és bérlőként legyünk tisztában azzal is, hogy milyen okokra hivatkozva nem utasíthatja vissza a bérbeadó a kaució iránti igényünket.

Melyek ezek a feltételek, és mikor jár vissza a kaució?

Határozatlan idejű bérleti szerződés esetén a teljes összeg a következő feltételekkel jár vissza:

  • a szerződés lejárta után
  • bármilyen okból történő megszüntetés esetében ha: a bérlő teljesítette a szerződésben foglalt feltételeket, és megfelelő állapotban adja át a bérleményt

Különbséget kell tenni a rendeltetésszerű használatból bekövetkezett állapotromlás, és a szándékos károkozás között. Míg az előbbinél a teljes összeg visszaigényelhető, addig a károkozásnál a bérbeadó visszatarthat egy bizonyos összeget a kaucióból.

Gyakori, hogy határozott idejű szerződés esetén, amennyiben a bérlő korábban kívánja felmondani a szerződést, számíthat arra, hogy nem kapja vissza a kauciót. Ilyenkor előfordulhat, hogy a bérbeadó az idő előtti felmondás miatt bekövetkező kárával indokolja.

A bérbeadóknak viszont tisztában kell lenni azzal, hogy a kauciót pontosan mire fordíthatja (károkozás költsége, elmaradt bérleti díj és rezsi, stb.), és ezekről a szerződési idő után el is kell számolnia.

Top