You are here
Home > Magazin >

Mire figyeljünk a sportos női pulóver kiválasztásánál?

Noi-kapucnis-pulover

A hideg és borongós napok megérkeztével nem csak a hangulatunk változik meg, de az öltözködési stílusunk is átalakul, a könnyű légies ruhadarabok helyét átveszik a vastag kötöttek, pulcsik és pufi steppelt mellények. Sokan azért nem kedvelik ezeket a darabokat, mert ezekben teltebbnek tűnnek, de egy jó anyagból készült divatos darabot viselve nem kell attól tartani, hogy nagyobbnak látszunk, ráadásul nagyon jól melegítenek. A sportos ruhadarabok beszerzése ma könnyebb, mint valaha, a különböző webáruházak kínálatából számtalan fazonú, színű pulóver közül választhatunk.

Miért nem szeretjük a hideget?

A magyarokat, ha megkérdezik, hogy melyik évszakot kedvelik a legkevésbé, akkor nagy valószínűséggel a telet említik meg. Ennek részben oka a rövid, napfény nélküli nappalok, de emellett nagy szerepet játszik az is, hogy nem szeretnek fázni. Érdemes példát venni a skandinávoktól, akik még a mínuszok ellenére is rendkívül sok időt töltenek a szabadban: élvezik a pár órás napsütést, és a jó levegőt. Bár az elmúlt évek telei kevésbé olyan hidegek, mint amilyenekre a szüleink, nagyszüleink emlékeznek, ugyanakkor többször előfordult, hogy a hőmérséklet jóval mínusz 10 Celsius fok alá ment le, ezért érdemes idejében felkészülni az időnkénti szélsőséges időjárási körülményekre is.

Hogyan öltözködjünk télen a szabadban?

A megfelelő téli öltözék jelentősen különbözik a más évszakokban viselt ruhadaraboktól, hiszen amíg melegben a természetes pamutból, lenből készült textilek előnyösek, addig a téli ruhák, és sapkák alapanyaga gyapjú, (a csúcsminőségű és árkategóriájú termékeknél a kasmír), de az elmúlt években a polár anyagú ruhadarabok is igen népszerűvé váltak. A gyapjúnak is több fajtája van, és azok, akik idegenkednek a gyapjú holmi szúrósságától, azok számára jó hír, hogy a merinógyapjú egy csöppet sem szúr, selymesen illeszkedik a bőrre, ráadásul a hőszigetelő képessége is kiváló.

Réteges öltözködés

Az, hogy a skandinávok élvezik a hideg időt, az az oka, hogy rétegesen öltözködnek – de nem mindegy, hogy hogyan és mit rétegeznek. Igaz, ezek a ruhadarabok nem olcsóak, de ha megfelelően ápoljuk (mossuk, tisztítjuk), akkor hosszú évekig biztosan jó társaink lesznek a hideg időben.

A téli sportok szerelmesei körében már régóta nem ismeretlen az aláöltözet fogalma. A hűsítő pamut pólók és trikók helyett télen a bőrrel érintkező rétegben merinó aláöltözetet viselnek, amely elvezeti az izzadtságot és melegen tart.

Középső rétegnek kiváló egy gyapjú, vagy egy polár pulóver. Válasszunk könnyen gombolható, vagy cipzáras fazont, amely gyorsan levehető, ha kimelegednénk, vagy ha kintről fűtött helyiségbe megyünk be. Az anyagok összetétele és ára nagyon különböző, jelentős minőségbeli különbségek vannak, amelyek az árukban is megmutatkozik. A luxus minőségi darabok kasmírból, alpaka gyapjúval készülnek, amelyek a hagyományos juh gyapjúnál jóval melegebben tartanak. Ráadásul rendkívül puha és kellemes érzés egy ilyen ruhadarabot viselni még a lakásban is aláöltözet nélkül. A polár ruházat nem csak kényelmes és divatos, de különböző vastagságban kaphatók, amely befolyásolja, hogy mennyire melegítenek.

A felső réteg a kabát, amely sokféle anyagból kapható: ma már különböző pehelykönnyű softshell, gore-tex, vagy pehelykabátok közül választhatunk ki-ki az ízlésének és pénztárcájának megfelelően. Ezeknek a kabátoknak az a funkciója, hogy védjenek a csapadéktól, a széltől, és megtartsák a meleget a kabát alatt.

Hogyan öltözködjünk télen a lakásban?

Az idei fűtési szezon sokunknak a takarékosság jegyében fog eltelni! Ezért érdemes pár tippet megfogadni, hogy a hűvösebb lakásban se vacogjunk. Az biztos, hogy nagy hasznát vesszük egy igazi meleg téli pizsamának, gyapjú zokninak és a padlófűtés nélküli otthonban egy mamusz, vagy egy gyapjúval bélelt papucs is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kellemesebbnek érezzük a benti hőmérsékletet. A réteges öltözködés szabályait érdemes nem csak a szabadtéri programok idején, hanem a lakásban is alkalmazni, és viseljük – megfelelő anyagból készült trikót – a pulóver, vagy felső alá.  A derékmelegítő egy igen hasznos ruhadarab, vékony anyaga miatt nem kell attól tartani, hogy teltebbnek tűnünk benne.

Milyen sportos darabokat válasszunk otthonra?

A női pulóverek az idei télen a szezon slágerdarabjai lesznek, ezért érdemes egy-egy jó minőségi darabot otthonra beszerezni. Kiváló otthoni viselet egy sportos női pulóver, vagy cipzáras melegítő felső, ugyanakkor, ha kapucnisat választunk, akkor azt könnyen a fejünkre húzhatjuk, ha ki kell menni a szabadba.
Fotó: ozonee.hu

Top