You are here
Home > Kert >

Mit ültessünk szeptemberben? Ősszel és télen is díszlő virágok

Ha szeretnénk, hogy kertünk a hidegebb időben is színpompás legyen, ültessünk néhányat az alábbi növények közül.

Árvácska

Az árvácska igazi főnyeremény! Ha szeptemberben jó minőségű virágföldbe kerül, kora tavasszal már nyílik. Csupán arra figyeljünk, hogy erős fagyokban kis takarással gondoskodjunk átteleléséről. Az árvácska ősszel ültetve május-júniusig is díszlik.

Árvácska

Krizantém

Az eredetileg sírkerti növény egyre népszerűbb a virágoskertekben. Számos változatából manapság az apró virágú, cserepes Chrysanthemum multiflorum a legnépszerűbb. Ez sárga, narancssárga, rózsaszín vagy lila színekben kapható. Az enyhe fagyokat könnyedén, a komolyabbakat pedig kis takarással átvészeli.

Krizantém

Kikeleti bangita

Ez a növény egy fagytűrő, lombhullató díszcserje. Februártól kezdve hozza fehér-rózsaszín virágait, de enyhe teleken akár előbb is. Tavasszal és ősszel is ültethető, tápanyagban gazdag talajba.

bangita

Hunyor

A hunyor karácsonyi rózsa néven is ismert. Ebből már következtethetünk arra, hogy a téli időszakban, de akár novembertől tavaszig is virágzik. Fehér, zöld, lila és sötétbordó színekben érhető el. Tőről való szaporítását augusztusban vagy szeptemberben tehetjük meg. Lombhullatók alatt érzi jól magát: így nyáron árnyékot, télen elegendő fényt kap.

Hunyor

Csarab

A norvégok nemzeti virága tökéletesen érzi magát őszi vagy téli kertünkben. Ez egy fás szárú törpecserje, mely lehet piros, fehér, rózsaszín vagy lila, s olykor levele is színes. Szeptemberben érdemes beszerezni a kertészetből és elültetni egy napos vagy félárnyékos helyre. Erős fagyok, -15 fok esetén takarást igényel.

Csarab

Bár a szeptember már egyértelműen a nyár végét jelenti, nem kell elbúcsúznunk a színpompás kerttől. A nyári virágok helyére kerülhetnek ősszel és télen nyíló növények. Ugyanakkor gondolhatunk a tavaszi kertre is, virághagymák duggatásával és virágmagok vetésével.

Top