You are here
Home > Kert >

Gumós begónia

gumós begónia

A gumós begónia kedvelt balkon és szobanövény, nagyon jól mutat cserébe, vagy virágládába kiültetve, de beltérben is tartható. Meglehetősen igényes növény a fény és páratartalom mellett a földigényére is gondot kell fordítani. A levelei és lédús virághajtásai igen fagyérzékenyek, Ezért vagy egyéves növényként tartjuk, vagy megpróbálkozhatunk a gumóinak az átteleltetésével.

A gumós begónia fajtái

A gumós begónia (Begonia tuberhybrida) igen kedvelt szobanövény, ugyanakkor jól tartható teraszokon és erkélyeken is.

gumós begónia

Jellemzően trópusi és szubtrópusi klímával rendelkező őserdőkben őshonos, azonban a rengeteg változata és hibridje az egész világon megtalálható. Nemcsak virágával, hanem dús leveleivel is díszít. A gumós begóniának is számtalan változata létezik kisvirágúak, nagy és közepes virágúak, és csüngő ágú fajták is megtalálhatók, amelyek változatos színekben pompáznak. Hazánkban az Elatior-hibrid gyakori, a gumóját nem nehéz átteleltetni, de inkább az jellemző, hogy egynyári növényként tartják.

A gumós begónia gondozása

A gumós begónia meleg, de tűző naptól védett helyen érzi jól magát, érdemes ezért félárnyékos, árnyékos helyre helyezni. A vízigényéről jó tudni, hogy rendszeres és bőséges locsolást igényel a virágzási szezonban. Inkább alulról öntözzük, és hagyjuk kiszáradni a földet a két öntözés között. Kéthetente egy alkalommal tápoldattal is öntözhetjük.

gumós begónia

Az elnyílt virágait, és az elsárgult leveit távolítsuk el. Ha télen a lakás belterében tároljuk, csökkentsük minimálisra az öntözést. A gumós begónia meglehetősen igényes növény a fény és páratartalom mellett a földigényére is gondot kell fordítani. Legideálisabb számára az enyhén savanyú talaj – Szobanövény virágföldföld, korábbi besorolása szerint A típusú virágföld pH= 5,4-5,8.

A gumós begónia teleltetése

A gumós begónia fagyérzékeny, ősszel még a fagyok előtt szedjük ki a földből a gumókat, és fagymentes hűvös helyen tároljuk a tavaszi kiültetésig.

gumós begónia

A megtisztított gumókat rétegezzük egy ládába, amelyet homokkal, vagy fűrészporral, vagy nyirkos tőzeggel töltöttünk meg.

 

 

Top