You are here
Home > Kert >

A babérmeggy egész évben örökzöld

A babérmeggy a legnépszerűbb cserje, gyakran találkozhatunk vele közterületi parkokban is országszerte. Kimondottan hálás örökzöld növény, kevés gondozást igényel. Gyorsan fejlődik, és a telet is gond nélkül átvészeli, még az erősebb fagyokat is jól bírja. Általában sövényként ültetik, de a kisebb fajtái is remekül díszítik a balkonokat, és a teraszokat.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) dús lombozatú örökzöld cserje. Többféle fajtája kapható, a magasra növő típusait általában sövényként használják, az 1,5-2 méter magas babérmeggy alkalmas térhatárolónak, és a nagyobb területű kertekben önmagában ültetve is mutatós. Létezik közepes és törpe fajtája is, amely a kisebb teraszokon, balkonokon jól fejlődik.

A babérmeggy gondozása

Előnye, hogy kevés gondozást igényel, és jól tűri a szárazságot, azonban a forró nyári időszakban azért ne feledkezzünk meg az öntözéséről. A babérmeggy kiválóan érzi magát átlagos minőségű kerti földben, de a savanyú föld a számára a legideálisabb. Tápoldatozást nem igényel, de évente, ha egy kevés marhatrágyát, vagy komposztot szórunk a tövébe, meghálálja. Telepítésére a tél fagyos időszak kivételével minden évszak alkalmas. Habár a babérmeggy a lisztharmatra érzékeny lehet, a kártevőkkel, fertőzésekkel szemben igen ellenálló.

A babérmeggy júniusban elvirágzik, és a metszésére is ez az időpont a legalkalmasabb. Bátran metsszük vissza az ágait egy-egy hajtásrügy illetve levél felett, rövid időn belül egészséges lombozattal hálálja meg. A rendszeres visszavágás a sövényként nevelt növénynél évente kétszer elvégezhető, így a gyorsan növő ágai is megfelelő formára alakítható, viszont előfordulhat, hogy a virágzása elmarad. Nyár végétől csökkentsük az öntözés mennyiségét, így elkerülhető hogy újabb rügyek fejlődjenek ki, amelyek viszont a téli fagyokkal szemben kevésbé ellenállók.

babérmeggy

Tudnivalók a cserepes babérmeggy gondozásáról

Mivel gyorsan fejlődik, már az elején célszerű télálló cserepet, vagy balkonládát vásárolni. A cserépben nevelt fiatal babérmeggy több vizet igényel, mint a sövény társai, de a túlöntözéssel vigyázni kell, mert a gombabetegségekre is hajlamosabb lehet. Előfordulhat, hogy pajzstetvek támadják meg, amelyek a levelek fonákján és a friss hajtásokon figyelhetők meg. A cserepes babérmeggyet érdemes télire előkészíteni: hasznos lehet, ha a cserepet egy jutazsákkal beborítjuk, emellett a tövére ajánlott száraz falevelet, vagy mulcsot takaróként rétegezni.

Népszerű szobanövények
igénytelen és szárazságtűrő szobanövények

 

Top