You are here
Home > Otthon >

Légkondi karbantartásáról soha ne feledkezz el. Mutatjuk mikre figyelj!

légkondi karbantartás

A klíma nagyon komfortos érzést biztosít a lakásunkban. Nyáron ha túlságosan melegünk van, akkor elég bekapcsolni és pár perc múlva már kellemes levegő lesz a szobában. Télen pedig ha nagyon fázunk, akkor akár fűthetünk is vele. Azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy a légkondit is karban kell tartani.

Szűrők tisztítása

A szűrőket érdemes pár havonta kitisztítani. Ezzel a klíma élettartalmát és a hatékonyságát is tudjuk növelni. Arról nem is beszélve, hogy egészségügyi szempontból is kedvező, ha figyelünk arra, hogy a légszűrő mindig tiszta legyen.

A takarítás során figyeljünk arra is, hogy ne legyen rajta szakadás, sérülés vagy bármilyen más hiba. Ha ilyet tapasztalunk, akkor inkább cseréljük.

Belső tisztítás és fertőtlenítés is szükséges

Ha kivettük a légszűrőt, akkor egy jó minőségű porszívóval vagy gőztisztítóval takarítsuk ki a klíma belsejét.

Mivel sok baktérium is kerül a gépbe, így mindenképpen szükséges a fertőtlenítés is. Vásárolhatunk az interneten erre alkalmas sprayt is.

Az igazán profi tisztításhoz elengedhetetlenek a szupermarketekben nem kapható termékek és a megfelelő szakértelem. Nem kerül sokba és hamar el is készülnek vele. Budapesten klímaszereléssel nagyon sok cég foglalkozik. Biztos találunk számunkra megfelelőt.

Kültéri egység tisztán tartása

A szabadban lévő kültéri egységet is érdemes bizonyos időközönként megtisztítani. Természetesen ezeket az eszközöket kinti használatra tervezték, ezért nem kell aggódni miattuk. Néha-néha menjünk ki és tisztítsuk meg kívülről és kicsit belülről is.

Megfelelő hőmérsékleten használjuk

Nyáron hajlamosak vagyunk túlságosan hidegre állítani a légkondit. Ez sem a klímának, sem pedig nekünk nem tesz túl jót. Figyeljünk rá, hogy a kinti levegőhöz képest 6 fok legyen a különbség.

Szellőztessünk

A szellőztetés lehet kicsit furán fest egy klíma tisztitásáról szóló cikkben, de gondoljunk csak bele. A klíma a benti levegőt keringeti, mi meg non-stop használjuk a klímát. Nem tenne jót nekünk is és a légkondinak is egy kis szünet. Néha kapcsold ki és engedj be egy kis levegőt. A klímának is jót teszt, ha áll egy kicsit és nekünk is, ha friss levegőt szívunk.

Kondenzvíz elvezető cső tisztítása

A kondenzvíz a klíma működése során a lecsapódott párát jelenti. Ennek az elvezetéséről is gondoskodnunk kell. Ha esetleg eltömődik, akkor a víz nem tud kifolyni a szabadba.

Láthatjuk, hogy a klíma karbantartása nem egyszerű feladat. Érdemes jól végiggondolni, hogy mi magunk nekiálljunk-e vagy rászánunk pár ezer forintot és valóban jó eredményt kapunk.

Top