You are here
Home > Klíma >

Az ingatlan lelke, a klíma

klíma

Magyarországon jellemzően szeretnek az emberek albérlet helyett inkább saját lakásban élni. Ezért fontos kérdés, főleg a fiatalok esetében, hogy mire érdemes odafigyelni ingatlan vásárlásakor. Természetesen egész nap sorolhatnánk a kritériumokat, és mindenkinek más az ízlés is, ami tovább bonyolítja a kérdést. Fontos, hogy tágas legyen, bőven kapjon fényt, jó környéken helyezkedjen el, és úgy egyáltalán, hogy otthonos legyen. Nem szeretnék részletekbe menő elemzést írni, így csak egy dolgot emelnék most ki, mégpedig a klímát. Leginkább azért ezt, mert viszonylag kevés szó esik róla az ingatlan kiválasztása vagy építése közben.

A modern, újépítésű házak általában megfelelő szigeteléssel rendelkeznek, így nem kell aggódnunk, hogy kihűl a lakásunk. Sőt energiatakarékossági szempontból is sokkal jobbak, mint a régi típusú épületek. Amivel tovább javíthatjuk a közérzetet az a klíma. Sokan tartózkodnak a beépítéstől, mert attól tartanak, hogy a már felújított lakásban rengeteg kosszal járna, sok időt emésztene fel, macerás lenne nyélbe ütni a dolgot és annyira nagy különbséget sem okozna. Vannak olyanok is, akik úgy döntenek, hogy vállalják az beszerelés fáradalmait, de inkább egy olcsóbb verziót vesznek, elvégre is hűteni az is tud. Elsőként a korábbi előítéletre reagálnék. A klímaszerelés nem vesz igénybe napokat, általában 3-4 óra alatt megvan, de bonyodalmak esetén is maximum 6-7 óra az elkészülési ideje. Ráadásul ez nem egy lakásfelújítás, szóval porral, kosszal alig jár és a megmaradt szemetet is a beszerelő cég felelőssége eltüntetni. Ez leginkább akkor kerül előtérbe, amikor a csövezést a falban kell elvezetni, ugyan is ez több törmelékkel jár és kicsit drágább is. A második megszokásra, vagyis az olcsóbb klíma is megteszi, reflektálva érdemes ezt a dolgot kicsit tovább gondolni.

Kevesebb befektetéssel is szert tehetünk megfelelő hűtő berendezésre ez igaz, csak az a nem mindegy, hogy milyenre. Az alacsony ár általában a rosszabb minőség miatt van. Ez jelen esetben több mindent is jelenthet. Lehet, hogy jól fog hűteni a gép, de hangosan fog működni, ami elég zavaró tud lenni, főleg hosszú távon. Ráadásul általában ezek a gépek iszonyatosan sokat áramot fogyasztanak, vagyis a fen tartásuk már nem lesz olyan pénztárca barát. Ezzel szemben egy jó minőségű verzióval éves szinten akár 30%-át is megspórolhatjuk a felhasznált energiának, ami nem kevés kiadáscsökkenést eredményez, és mindezért cserébe, halk, profi működést kapunk. Nem kell aggódni amiatt sem, hogy a biztosító táblán kell majd újításokat bevezetnünk. A legtöbb esetben csak az okoz problémát, ha azonos hálózatról több nagy fogyasztású eszköz is működik egyszerre (sütő, mikró, mosogatógép). A szakemberek viszont figyelnek erre is és általában ilyenkor egy villanyszerelő bevonásával hamar orvosolják a problémát. Egy másik szempont lehet a távirányító. Egy átlag háztartásban van legalább egy TV, valamilyen lejátszó (mondjuk, legyen DVD), és egy zenelejátszó készülék. Ez alaphangon 3 távirányítót jelent, de több helyen külön van a TV készülék és az adott digitális box irányítója, ami már 4. Ehhez adódna hozzá még egy. Könnyen el lehet veszíteni és ráadásul még egy kütyü, amit cipelhetünk magunkkal. A modernebb változatokat azonban már wifin keresztül saját telefonunkról, táblagépünkről is irányíthatjuk, ezáltal spórolva meg egy kis helyet, és valószínűleg a felhasználói felület is egyszerűbb és átláthatóbb. Ennél sokkal fontosabb különbség az, hogy a az olcsóbb típusok általában csak hűtő berendezésként funkcionálnak, a levegő melegítésére csak ritkán alkalmasak, míg az újabb generáció akár -14°C-ig is képes hatást kifejteni és felmelegíteni a levegőt. Ez különösen a hideg, téli napokon jön majd jól, még egy jól szigetelt lakásban is. Azoknak, akik már tapasztaltak fagyásból eredő károkat, további jó hírrel szolgálhatok. A prémium minőségű készülékek ugyan is hosszabb távollét esetén képesek arra, hogy stabilan 8°C-on tartsák a levegő hőmérsékletét, ezáltal akadályozva meg a hasonló okokból kialakuló problémákat.

Mindent egybe vetve tehát lakásvásárlás vagy építés esetén, nem csak az alapterületet, a szobák elosztását, az ingatlan elhelyezkedését érdemes figyelembe venni, bár kétség kívül ezek a legfontosabbak, hanem fontos figyelmet fordítanunk arra is, hogy komfort érzetünket ne ronthassa el az általunk nem befolyásolható környezet. Ehhez tökéletes megoldást jelenthet egy modern klíma berendezés.

Top