You are here
Home > Szauna >

Szauna felöntés

szauna felöntés

A szauna világ ma már a wellness komplexumok alapvető része, és gyakran kínálnak szauna felöntést. Az egymásra épülő programok általában 10-20 percig tartanak, és felerősítik a hideg-meleg váltakozása révén kiváltott pozitív hatást, elősegíti a kiválasztást, ugyanakkor az endorfin hormonok felszabadulását is.

A szauna felöntés lényege

A szauna felöntés kifejezés a német ráöntés (aufguss) szóból ered, amelynek lényege, hogy a kabinban lévő kályha kövét tiszta vízzel, vagy illóolajat tartalmazó vízzel locsoljuk. A száraz szaunában lévő kövek párologtatják el a vizet, amely gőzzé alakul a kabin légterében. A szauna felöltés különlegességét akkor értjük illetve érezzük meg igazán, ha szakember, a szaunamester végzi.

A szaunamester különböző legyezési technikát alkalmaz, így terelve a gőzt a vendég testére, amely segíti az izzadást és a hőérzetet növeli. Mivel a szaunamester a felöntés időtartama alatt végig bent tartózkodik, a lassan múló perceket a tudatosan megkomponált vezetett program teszi élvezetessé.

A felöntés fajtájától függően a hossza általában 10-20 percig tart, az egymásra épülő programok alkalmanként 3-6 programból állnak.

A legnépszerűbb szauna felöntés fajták

Általában öt alapvető fajtát különböztetnek meg, de a lehetőségek széles választéka ismert, a szaunamestertől függően. Hogy ki, melyik fajtát részesíti előnyben egyrészt ízlés, másrész egyéni adottság kérdése is. A klasszikusok közé az aromás felöntést sorolják, de manapság igen kedvelt a show felöntés.

Aromás felöntés

Kiváló a szaunázásra való ráhangolódásra, hiszen a tudatosan kiválasztott illóolajok más-más hatással vannak a testre és a lélekre.

Relax felöntés

Az ellazulás és a meditatív állapot elérésének kiváló módja, történhet nyugodt és csendes környezetben, de dominálhatnak a különféle hangtálak és zenei aláfestés is.

Élmény felöntés

Az élmény felöntés nagyjából 8-12 percig tart, számos fajtája van, például a víz és jég kombinálta orosz felöntés, vagy a virgács csokrokkal – felmelegített nyírfacsokrokkal végzett rituálé.

Bőrápoló felöntés

A frissen készített bőrápoló anyagokat (bőrápoló és/vagy bőrradírozó készítmények) a felpuhult bőr a kitágult pórusokon keresztül veszi fel, amelyek rendkívül könnyen szívódnak fel, és bársonyos puhaságot eredményez. A program körülbelül 15-20 percig tart, különféle felöntések közül lehet választani. Igen kedvelt a hidratálást peelinggel ötvöző 2 in 1, például a sós-mézes, vagy a sós-olajos felöntés.

Show felöntés

Ellentétben a többi felöntéssel, ennek a programnak a fő célja a szórakoztatás és a felszabadult hangulat. A szaunamester látványos jelmezbe öltözve ad elő egy komplett showt.

 

Top