You are here
Home > Trend >

Fémhulladék újrahasznosítás szakszerűen

A fémhulladék újrahasznosítás környezetvédelmi szempontból és anyagi szempontból is roppant előnyös. Jóval olcsóbb ugyanis az alapanyagok újrafelhasználása, mint a fémek kitermelése és feldolgozása. Nézzük meg, milyen fémhulladékok különböztethetők meg és hogyan történik meg ezek újrahasznosítása!

Ilyen fémhulladék típusok léteznek

Minden fémhulladék alapvetően két csoportba sorolható: lehet színesfém vagy pedig nem színesfém. A színesfémek a nehézfémek részét képezik és olyan alapanyagok tartoznak ide, amelyeket nem használnak a vas ötvözésére. Ilyen például az alumínium, a réz, a bronz, az ón és az ólom is. Ezeket tiszta formában a réz kivételével – amelyből főként rézcsöveket készítenek – ritkán alkalmazzák. Többségük leginkább rozsdaálló bevonatok létrehozására alkalmas.

Nem színesfém például a vas és a gépöntvény. A vasat a méhtelepeken gyűjtik össze, a hulladékot felolvasztják, majd más fémekkel ötvözve új formába öntik. A vashulladék újrahasznosítása szerteágazó terület, hiszen magában foglalja az ipari, a vállalkozásokból származó és a háztartási hulladékot is.

Fémhulladék újrahasznosítás lépései

A fémhulladék besorolása nagyon fontos, hiszen csak ezt követően valósulhat meg az újrahasznosítás. A szeparálást általában már az átvételkor elvégzik. A homogén fémhulladékokat rendszerint tömörítik, így brikettek jönnek létre belőlük, amelyek egyszerűen adagolható, jó fajsúlyú termékek. Így dolgozzák fel például az alumínium hulladékot is.

A vashulladékot először is elválasztják a nem mágnesezhető alumíniumtól, majd ollózzák, bálázzák vagy darálják. Ezt követően kohászati úton beolvasztják és rudakat készítenek belőle. Ezek aztán újra felhasználhatók lesznek.

A fémhulladék újrahasznosítás fontos szegmense a hulladékkábel újrahasznosítás, hiszen mind az iparban, mind pedig a háztartásokban rengeteg hulladékkábel keletkezik. Feldolgozásuk nagyon fontos, ugyanis értékes színesfémek találhatók bennük. Erre alkalmas berendezések segítségével a kábelekről először lefejtik a szigetelést, az eljárás végén pedig magas tisztaságú, értékes fémreszelék keletkezik. Ebből rengeteget lehet profitálni, ráadásul a környezetkímélő is.

Elektronikai hulladék újrahasznosítása

Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai hulladékok fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható. Ha a lakosság nem adja le az elhasználódott gépeket az erre szolgáló átvevőhelyek valamelyikén, azok bomlása következtében nehézfémek és egyéb vegyszerek jutnak a talajba, amelyek a környezetet és a vízkészletet is jelentősen károsítják. Ezek a mérgező folyamatok az elektronikai hulladék újrahasznosításával megakadályozhatók, így nagyon fontos, hogy még véletlenül se kerüljenek az általános hulladéklerakóba.

Minden fémhulladék újrahasznosítása kizárólag erre szolgáló, speciális gépek segítségével történhet meg. Ilyen berendezések vásárlása, vagy szerviz, felújítás szükségessége esetén keresse bizalommal a zoldgepezet.hu csapatát!

Top