You are here
Home > Konyha >

Tökéletes étkező – olyan könnyű megalkotni!

étkező

Az étkező a legtöbbünk álma. Vannak, akik megengedhetik maguknak ezt a fajta luxust, mások sajnos nem. Azoknak, akik rendelkeznek a megfelelő területtel, és nem csupán ábránd számukra az étkezőhelyiség elkülönítése, javasoljuk, mit érdemes figyelembe venni ennek az egyedi helynek a kialakításánál. Az étkező a vendégek szórakoztatásának a színtere is, ezt sem árt szem előtt tartani a kivitelezéskor. Ráadásul az otthon fontos része, ezért érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban hűen tükrözi lakói stílusát és ízlését.

Kezdésként gondoljuk át, hogy az ebédlőnket a nappalival, konyhával összefüggő placcnak szeretnénk-e, esetleg egy külön helyiségben legyen, ami kedvez a lakomázásnak? Döntésünk elsősorban a lakás méretétől, a terület alakjától és a háztartás tagjainak számától függ. Függetlenül attól, hogy mi mellett döntünk, az étkező legyen funkcionális, kényelmes és megfelelően megvilágított. Ne feledd, hogy a falak színei nagyban befolyásolják, hogyan érzékeljük az adott helyiséget. Egyre gyakrabban tapasztalható a falak sötét, kifejező színekkel való festése, amelyek megfelelő esti megvilágítással beleolvadnak a környezetbe, optikailag nagyobbá téve a belső teret. Ha azonban a hagyományosabb megoldásokat részesítjük előnyben, és azt szeretnénk, hogy a falak semleges, visszafogott színeket öltsenek, akkor érdemes odafigyelni a megfelelő, extravagáns bútorokra és az étkező kiegészítőinek színére. A belső terünk így még izgalmasabbá és érdekesebbé válik. Régebben az étkezőt egy speciális bútorkészlet alkotta, amely egy asztalból, székekből és egy tálalószekrényből állt, egységes stílusban. Ma már a magunk módján rendezhetjük be ezt a teret, többféle széket kombinálunk egy rusztikus faasztallal, vagy választhatunk magasabb asztalt is néhány VidaXL bárszék opciójával. Ne felejtsük el, hogy a székek dekorációs kiegészítők is, amelyek teljesen megváltoztathatják az étkező unalmas karakterét.

tökéletes étkező

Az elrendezési lehetőségek végtelenek, de eláruljuk, mire érdemes emlékezned a tökéletes étkező kialakításánál!

Nagyon fontos kérdés, amiről az étkező elrendezése során nem feledkezhetünk meg, a bútorzat és maga a helyiség mérete. Mindennek a személyes szükségleteinken kell múlnia, tehát ez egyéni kérdés, amelyet mindannyian külön-külön mérlegelünk. Ha szűkebb családunk legfeljebb 3 főből áll, akkor érdemes ehhez a létszámhoz igazítani az étkezőt. Nem kell 12 fős nagy asztalt szervezni, ha nem használjuk ki maradéktalanul annak lehetőségeit. Ezután az étkezőt le lehet választani a nappali és a konyha között, ennek megfelelően megjelölve a zónát, például világítással vagy szőnyeggel. A külön étkező csak akkor tölti be funkcióját, ha gyakran szervezünk bulit, ünnepeket, vagy egyszerűen csak sokszor hívunk vacsorára barátokat, és szükségünk van egy megfelelő helyre, ahol meghatározott számú ember fér el. Az étkezőasztal az alap, enélkül ez a helyiség egyszerűen nem létezik. Van néhány szabály, amit be kell tartanunk a megfelelő étkezőasztal kiválasztásakor. Először is, az asztal és az adott placc mérete. Az optimális asztal kiválasztása elsősorban az igényeinknek kell, hogy megfeleljen, amit érdemes már az ebédlő kialakításának legelején átgondolni.

étkezőasztal

Mit szólnál egy tükörhöz az ebédlőbe?

Miért ne! Nemcsak dekoratív funkciót látnak el, hanem optikailag is megnagyobbítanak egy kis teret. A nappali és a mesterséges fényt egyaránt visszaverik, így az étkező néhány plusz négyzetméterrel nagyobb teret nyer. Az étkező kiegészítői különösen fontosak, mert azok teremtik meg a szoba hangulatát és karakterét. A dekorációkat attól függően kell kiválasztani, hogy milyen stílusban szeretnénk az étkezőt elrendezni. Ha rusztikus stílusról van szó, érdemes az idilli, elbűvölő díszítőelemekre koncentrálni, mint a virágos váza, a kockás párnákkal borított fa székek vagy egy kis fa kredenc. Ennek a térnek nagyon fontos díszítőeleme a csillár, melynek funkciója kettős, mert díszíti a helyiséget és meghatározza az adott tér zónáját is.

Top