You are here
Home > Otthon >

A konyha méretezése

konyhabutor

A konyhabútorok elrendezését az ergonómia szabályai szerint kell megoldani, hiszen általában sok időt töltünk itt el, ráadásul a különböző munkafolyamatokat körülbelül azonos testtartásban, kis területre koncentrálva végezzük el. A konyha méretezése során tehát ezeket a praktikussági és kényelmi szempontokat kel figyelembe venni.

A bútorok szélességét, hosszát, magasságát, a polcok, fiókok helyét és a különböző konyhaberendezések helyeit hosszú idők alatt kísérletezte ki az ember. A munkalapok magassága általában 85 centiméter, a lényeg, hogy például a főzőalkalmatossággal egy magasságba kerüljenek. Az itt elhelyezkedő szekrényeknél lényeges, hogy legyen egy beljebb eső lábazata, ami megkönnyíti a kényelemes állást azzal, hogy a lábunknak helyet biztosít.

konyhabutor

Az étkező vagy kihúzható munkalap magassága 62-72 centiméter között kell lennie. Lényeges az is, hogy a falra szerelhető szekrény és az alsó fali szekrények között megfelelő távolságot tartsunk. Általában minimum 45 centiméter szükséges a kényelmes munkához és ahhoz, hogy az alsó szekrény fölé hajolva ne verjük be e fejünket. A falra szerelhető felső szekrény maximum magassága nincs meghatározva. A lényeg az, hogy 1,9 méter fölé már csak ritkán használt tárgyakat tegyünk.

A szekrények hossza, azaz mélysége szintén például a tűzhelyhez igazodik, általában 60 centiméterről beszélünk. A falra szerelhető felső szekrények mélysége 28 és 30 centiméter között mozog, ennek oka az esztétikumban és a használhatóságban rejlik. A konyhabútorok szélességi méretei a 10 és 15 többszörösei, így gondos keresgéléssel vagy tervezéssel minden konyhának szánt helyiség berendezhető.

konyhabutor

Lényeges még, hogy amennyiben megoldható ne helyezzük közvetlenül egymás mellé a különböző gépeket. A sütőt és a hűtőt az energiatakarékosság érthető okai miatt, de a mosogató és a tűzhely között is érdemes minimum 80 centiméter távolságot tartani. A tűzhely esetében mindenképpen érdemes mindkét oldalára legalább egy minimális szabad felületet biztosítani, hogy könnyebben tudunk rajta pakolászni. A pultsorok esetében kétfalú, vagy úgynevezett folyosókonyha kialakítása csak akkor javasolt, ha a köztes távolságra minimum 90, de inkább 130 centiméter adott.

Top